:

Wat bepaalt de kracht van een auto?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Wat bepaalt de kracht van een auto?
  2. Wat is de relatie tussen koppel en vermogen?
  3. Wat houdt Nm koppel in?
  4. Wat maakt een auto snel?
  5. Hoe snel is 150 PK?
  6. Wat is veel PK voor een motor?
  7. Is 60 pk genoeg?
  8. Hoeveel kg is 1pk?

Wat bepaalt de kracht van een auto?

Technisch gesteld: Het koppel van een motor geeft de kracht aan die een auto (of motor) ontwikkeld bij een bepaald toerental. Motoren hebben bij een bepaald toerental een maximaal koppel. Het heeft alles te maken met de natuurkundige wet: 'kracht maal arm'. Een ander woord voor koppel zou draaimoment kunnen zijn.

Wat is de relatie tussen koppel en vermogen?

Vermogen = kracht x snelheid. Dat geldt ook voor een motorfietsmotor: het vermogen is afhankelijk van het motorkoppel en de draaisnelheid, het toerental. In formule: P = M x n/9554,14 (toerental n in tpm). Een motor die half zoveel koppel heeft, maar tweemaal zoveel toeren draait, kan dus hetzelfde vermogen leveren.

Wat houdt Nm koppel in?

Met andere woorden; hoe meer Nm (koppel) je hebt, hoe sneller de kracht/vermogen verplaats kan worden. Denk hierbij aan het rijden op een steile helling of wanneer je ineens snel op wilt trekken op een lange weg.

Wat maakt een auto snel?

Het vermogen van je auto hangt af van het koppel, dus de kracht, en het toerental van de auto. Ook wel gezien als 'kracht X afstand X toerental'. Dit vermogen wordt aangegeven in Pk's (paardenkracht).

Hoe snel is 150 PK?

Met de grote turbo (de rode lijn) wordt duidelijk het meeste vermogen gehaald, namelijk 240 pk, dat is 90 pk meer dan met de kleine turbo, maar de trekkracht is nauwelijks meer....Vermogen en koppel.
v (km/u)P (pk)
14062
15075
16089
170105

Wat is veel PK voor een motor?

Normaal gesproken kan je met een motorfiets die tussen de pk heeft prima uit de voeten. En dan moet je al dat vermogen ook nog goed in de hand kunnen houden. Ga je ver over de 100 pk grens heen dan heeft de gemiddelde motorrijder snel moeite om de boel in de hand te kunnen houden.

Is 60 pk genoeg?

Om in het huidige verkeer normaal van A naar B te komen heb je aan 60 pk al voldoende, wil je ook nog 3 ton aanhanger mee zeulen dan het dubbele rekenen.

Hoeveel kg is 1pk?

Je moet het aantal pk delen door het rijklaargewicht in kilogram. Dan krijg je het aantal pk per één kilogram. De uitslag vermenigvuldig je met 1.000. Een voorbeeld: een motorfiets heeft 100 pk en weegt 210 kilogram.