:

Hoe heet het hangende ding in je keel?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Hoe heet het hangende ding in je keel?
  2. Wat zit er achter de huig?
  3. Wat is de ring van Waldeyer?
  4. Wat is de oorzaak van slikproblemen?
  5. Kan je in je huig stikken?

Hoe heet het hangende ding in je keel?

De huig, ook wel uvula genoemd, is in de menselijke mond de uitloper van het zachte gehemelte. Dit lichaamsdeeltje is gewoonlijk te zien als een aanhangsel in iemands wijd geopende mond.

Wat zit er achter de huig?

Boven de mondbodem bevindt zich je tong. De bovenkant van de mondholte grenst aan je neus via het harde en zachte gehemelte. Achter in de mondholte zit de huig en het strotklepje. Hierachter bevinden zich je slokdarm en je luchtpijp.

Wat is de ring van Waldeyer?

De ring van Waldeyer vormt een eerste barrière voor binnenkomende infecties via de neus en mond, zoals verkoudheden, griep en andere infecties. Door allerlei infectieuze en inflammatoire stimuli zal het lymfoïdweefsel reageren door hyperplasie, vooral bij jonge kinderen waar de weerstand nog opgebouwd moet worden.

Wat is de oorzaak van slikproblemen?

U verslikt zich vaak of het eten blijft 'hangen' in uw mond, keel en/of slokdarm. Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan.

Kan je in je huig stikken?

De ziekte is op zich vrij onschuldig en duurt meestal niet langer dan 1 of 2 dagen. De symptomen zijn echter onaangenaam; vaak heeft de patiënt een gevoel van verstikking, doordat de huig rechtstreeks in contact komt met de tong of met de achterste keelwand. Dit kan tevens angstgevoelens oproepen bij de patiënt.