:

Waarom bloedtest tijdens zwangerschap?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Waarom bloedtest tijdens zwangerschap?
  2. Welke bloedwaarde verhoogd bij zwangerschap?
  3. Wat is Rhesus positief?
  4. Waarom hCG prikken?
  5. Hoe hoog moet je Hb zijn tijdens zwangerschap?
  6. Hoe snel resultaat bloedtest zwangerschap?

Waarom bloedtest tijdens zwangerschap?

Aan het begin van je zwangerschap krijg je een bloedonderzoek. Dit gebeurt om te kijken of er stoffen in je bloed zitten waar je baby ziek van kan worden. Er kunnen bijvoorbeeld bepaalde antistoffen in je bloed zitten. Als je dit op tijd weet, kun je je laten behandelen en voorkómen dat je baby ziek wordt.

Welke bloedwaarde verhoogd bij zwangerschap?

Begeleiding van je verloskundige
voor je zwangerschap7,5 mmol/l
22 tot en met 37 weken6,3 mmol/l
vanaf 38 weken6,5 mmol/l
1 tot en met 5 weken na je bevalling6,5 mmol/l
6 weken na je bevalling7,2 mmol/l

Wat is Rhesus positief?

Eigenlijk is de rhesusfactor een andere soort bloedgroep, die aangegeven wordt met de letter D. Het geeft aan of een bepaalde stof (rhesus-D) aanwezig is in je bloed. Ben je (rhesus-D) positief, dan is de rhesusfactor D aanwezig. Ben je (rhesus-D) negatief, dan is de rhesusfactor D afwezig.

Waarom hCG prikken?

We meten de hoeveelheid beta-hCG in het bloed. Uw arts zal dit onderzoek vooral aanvragen om te onderzoeken of u zwanger bent en soms of er sprake kan zijn van zaadbalkanker.

Hoe hoog moet je Hb zijn tijdens zwangerschap?

Je verloskundige of arts kan je Hb meten met bloedonderzoek. Normaal is het Hb 7,5 mmol/l of hoger bij vrouwen. Als je zwanger bent, is het Hb vaak wat lager, tussen 6 en 7 mmol/l. Dit is normaal en kan geen kwaad.

Hoe snel resultaat bloedtest zwangerschap?

In tegenstelling tot de urinetest geeft een bloedtest geen directe uitslag — het kan een paar uur tot meer dan een dag duren. De test is wel gevoeliger en kan een zwangerschap eerder detecteren.