:

Hoe transporteert bloed zuurstof?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Hoe transporteert bloed zuurstof?
  2. Waar vind de gaswisseling van zuurstof en koolzuur plaats?
  3. Wat is de functie van de longslagader?
  4. Wat doet bloed geven met je lichaam?
  5. Wat is actief transport in het lichaam?

Hoe transporteert bloed zuurstof?

Zuurstof wordt door diffusie opgenomen in het bloed in de longen en zuurstof wordt in de weefsels weer afgegeven. Rode bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof. In de rode bloedcellen zit een speciaal eiwit, hemoglobine, met een variabele affiniteit voor zuurstof.

Waar vind de gaswisseling van zuurstof en koolzuur plaats?

Je ademt zuurstof in en koolzuurgas uit. Zuurstof wordt via de longblaasjes afgegeven aan je bloed. Dit noemen we gaswisseling. Als de zuurstof gebruikt is, gaat koolzuurgas vanuit het bloed weer de longblaasjes in.

Wat is de functie van de longslagader?

Slagaders vervoeren zuurstof en voedingsstoffen van het hart naar de rest van het lichaam. De longslagaders zijn de enige uitzondering, zij vervoeren zuurstofarm bloed naar de longen.

Wat doet bloed geven met je lichaam?

Uit een studie bij 1.200 personen, die zich uitstrekte over vierenhalf jaar, bleek dat mensen die twee keer per jaar bloed geven minder snel kanker krijgen. Daarnaast zouden ze, dankzij de lagere ijzerwaarden in hun bloed, ook langer leven. Een ander bijeffect van bloeddonatie, aldus de Finnen, is gewichtsverlies.

Wat is actief transport in het lichaam?

Bij actief transport worden stoffen tegen hun concentratiegradiƫnt in via een membraan-eiwit (ATP-pomp) opgenomen in de cel, of afgestaan aan het milieu. Stoffen worden dus opgenomen vanuit een gebied met een lage concentratie naar een gebied met een hoge concentratie van die opgeloste stoffen.