:

Welke stoffen remmen de glycolyse?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Welke stoffen remmen de glycolyse?
  2. Wat is het eindproduct van de glycolyse?
  3. Is de glycolyse anaeroob?
  4. Waaruit bestaat melkzuur?
  5. Welk energiesysteem noemen we ook wel anaeroob Lactisch?

Welke stoffen remmen de glycolyse?

Voor elke molecuul glucose dat wordt afgebroken, ontstaan er twee moleculen ATP. Behalve dat er ATP wordt gevormd, maakt het lichaam ook melkzuur aan. Melkzuur remt de glycolyse en veroorzaakt het zware branderige gevoel in de spieren na een zware inspanning.

Wat is het eindproduct van de glycolyse?

De glycolyse vindt plaats in het cytoplasma van de cel. Glucose wordt door het organisme uit de vertering van polysachariden (zoals zetmeel) gevormd, waarna de glucose door het bloed naar de cellen wordt vervoerd. Bij de glycolyse komt energie vrij, doordat ADP wordt omgezet in ATP, en NAD+ in NADH.

Is de glycolyse anaeroob?

De anaerobe productie van ATP door de verbranding van koolhydraten wordt ook wel anaerobe glycolyse genoemd. Anaeroob betekend zonder zuurstof en glycolyse refereert naar de afbraak van glucose (of de opgeslagen vorm glycogeen).

Waaruit bestaat melkzuur?

Melkzuur ontstaat wanneer bepaalde soorten zetmeel worden omgezet in suikers. Dit gebeurt bij fermentatie. Het zit dus in gefermenteerde producten zoals zuurkool. In Alpro soja-yoghurt wordt ook melkzuur toegevoegd voor de juiste zuurtegraad en smaak van de yoghurt.

Welk energiesysteem noemen we ook wel anaeroob Lactisch?

Anaëroob a-lactisch Dit noemen we ook wel het fosfaatsysteem. In de spieren is een kleine hoeveelheid ATP en creatinefosfaat (CrP) opgeslagen. Deze voorraad is direct leverbaar en zorgen in de eerste 10 tot 20 seconden voor zeer intensieve inspanning.