:

Wat zijn de gevolgen van ijzerstapeling?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Wat zijn de gevolgen van ijzerstapeling?
  2. Wat is het verschil tussen HB en ijzer?
  3. Hoe kom je aan ijzerstapeling?
  4. Wat gebeurt er als je teveel ijzer binnen krijgt?
  5. Wat is normale Ijzerwaarde in bloed?
  6. Kan een teveel aan ijzer kwaad?
  7. Wat is een ijzerarm dieet?

Wat zijn de gevolgen van ijzerstapeling?

Bij hemochromatose slaat het lichaam te veel ijzer op in de lever, het hart of de alvleesklier. Te veel ijzer in de lever kan leiden tot een vergrote lever, leverfalen, leverkanker of levercirrose (littekenweefsel in de lever). Een teveel aan ijzer in het hart kan een onregelmatige hartslag en hartfalen veroorzaken.

Wat is het verschil tussen HB en ijzer?

Hemoglobine (Hb) bevat ijzer. Een tekort aan ijzer kan het directe gevolg zijn van te weinig ijzer in de voeding, maar ook het gevolg van onvermogen het ijzer op te nemen of door een verhoogd verlies van reeds aanwezig ijzer.

Hoe kom je aan ijzerstapeling?

Bij hemochromatose (ijzerstapeling) is sprake van teveel ijzer in het lichaam. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld inname van grote hoeveelheden ijzersupplementen, bepaalde vormen van bloedarmoede of veelvuldige bloedtransfusies. Deze vormen noemt men secundaire hemochromatose.

Wat gebeurt er als je teveel ijzer binnen krijgt?

Te veel ijzer kan schadelijk zijn voor de lever. Hierdoor neemt mogelijk de kans op leverkanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 toe. Bij het slikken van meer dan 45 milligram ijzer per dag, kunnen acute maagdarmproblemen optreden zoals misselijkheid, overgeven en diarree.

Wat is normale Ijzerwaarde in bloed?

Voor mannen is een ijzerwaarde tussen de 14 en 35 micromol per liter normaal, voor vrouwen is het normaal om tussen de 10 en 25 micromol per liter ijzer in het bloed te hebben.

Kan een teveel aan ijzer kwaad?

Te veel ijzer in de lever kan leiden tot een vergrote lever, leverfalen, leverkanker of levercirrose (=vorming van littekenweefsel in de lever). Te veel ijzer in het hart kan leiden tot een onregelmatige hartslag en hartfalen. Te veel ijzer in de alvleesklier kan leiden tot diabetes.

Wat is een ijzerarm dieet?

Melk en afgeleide producten zoals yoghurt, kwark en kaas zijn relatief ijzerarm en behoeven geen extra aandacht. Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten Bak- en braadproducten Vlees(waren), kip, vis, eieren, vleesvervangers Oliƫn, (vloeibare) margarines en braadproducten bevatten geen ijzer.