:

Welke gevolgen voor de hormoonproductie kan een hypofysetumor hebben?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Welke gevolgen voor de hormoonproductie kan een hypofysetumor hebben?
  2. Wat is een Prolactinoom?
  3. Wat is Kallmann syndroom?
  4. Is prolactinoom gevaarlijk?
  5. Hoe ontstaat prolactinoom?

Welke gevolgen voor de hormoonproductie kan een hypofysetumor hebben?

Verminderde hormoonaanmaak Een tumor in de hypofyse kan op andere hormoonproducerende cellen van de hypofyse drukken zodat die minder goed gaan functioneren. Ze maken dan te weinig hormonen aan, zoals: Groeihormoon. TSH.

Wat is een Prolactinoom?

Een prolactinoom is een tumor in de hypofyse die te veel prolactine maakt. Prolactine is het hormoon dat onder normale omstandigheden bij vrouwen aan het einde en na de zwangerschap ervoor zorgt dat de borstvoeding optreedt. Prolactine wordt ook bij mannen aangemaakt, maar de functie bij mannen is onduidelijk.

Wat is Kallmann syndroom?

Kallmann syndroom. Het Kallmann syndroom wordt gekenmerkt door de combinatie van hypogonadotroop hypogonadisme, eunuchoidisme, seksueel infantilisme, en anosmie. Het syndroom is genoemd naar de Duitse geneticus Franz Josef Kallmann, die het syndroom in 1944 als eerste beschreef.

Is prolactinoom gevaarlijk?

Een prolactinoom kan het leven van de patiënt in grote mate beïnvloeden. Het is vrijwel altijd goedaardig en verspreidt zich niet door het lichaam. Een prolactinoom geeft geen verhoogd risico op borstkanker.

Hoe ontstaat prolactinoom?

Wat veroorzaakt een prolactinoom? Het is onduidelijk wat precies de oorzaak is van een prolactinoom. Het lijkt erop dat de groei van een prolactinoom onder invloed staat van vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen). Zo worden de meeste prolactinomen kleiner na de overgang.