:

Hoe wordt Polycythemie behandeld?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Hoe wordt Polycythemie behandeld?
  2. Is Polycythaemia Vera kanker?
  3. Hoe ontstaat Polycytemie bij COPD?
  4. Wat kan je doen als je bloed te dik is?
  5. Hoe lang leeft een rode bloedcel?
  6. Hoe kom je aan te dik bloed?

Hoe wordt Polycythemie behandeld?

Polycythaemia vera is niet te genezen, maar met een goede behandeling leven mensen met deze ziekte nog vele jaren. De behandeling is bij iedere persoon anders. Je krijgt altijd medicijnen tegen trombose (carbasalaatcalcium of acetylsalicylzuur) en aderlatingen om de hematocriet te verlagen.

Is Polycythaemia Vera kanker?

Polycythemia vera is een kwaadaardige bloedziekte. Daarom is er informatie over deze ziekte te vinden op kanker.nl. Over het algemeen wordt deze ziekte echter niet beschouwd als kanker. Andere namen voor polycythaemia vera zijn de ziekte van Vaquez-Osler, primaire polyglobulie en primaire erytrocytose.

Hoe ontstaat Polycytemie bij COPD?

Als er meer erytropo√ętine dan normaal wordt afgegeven, is het gevolg dat het beenmerg meer rode bloedcellen dan normaal produceert. Er wordt meer erytropo√ętine geproduceerd als het zuurstofgehalte is verlaagd. Dit ontstaat meestal bij bepaalde long- of hartaandoeningen, zoals COPD of een aangeboren hartafwijking.

Wat kan je doen als je bloed te dik is?

Is de ziekte bij u vastgesteld maar veroorzaakt ze geen klachten dan is een behandeling niet nodig. U blijft dan wel onder controle van een arts. Heeft u lichte klachten door de dikte van het bloed, bijvoorbeeld slecht doorbloede handen en voeten, dan moet u elke dag aspirine slikken.

Hoe lang leeft een rode bloedcel?

Eenmaal vanuit het beenmerg afgeleverd aan het bloed zullen de rode bloedcellen 1 dagen in het bloed circuleren. Rode bloedcellen leven dus niet oneindig lang. Verouderde rode bloedcellen worden voornamelijk door de milt, de lever en het beenmerg verwijderd.

Hoe kom je aan te dik bloed?

Door een teveel aan rode bloedcellen neemt het bloedvolume toe en wordt het bloed dikker. Hierdoor neemt de bloedcirculatie voornamelijk in de kleinste haarvaten af.