:

Wat doet UV straling met je lichaam?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Wat doet UV straling met je lichaam?
  2. Wat is de hoogste UV straling?
  3. Wat is slechter UVA of UVB?
  4. Wat zijn de gevolgen van ultra violette straling op de mens?
  5. Kun je bruin worden door een raam?
  6. Welke gevolgen kan een overmaat aan zonlicht hebben?
  7. Wat is beter UV lamp of led lamp?
  8. Hoeveel UV index word je bruin?

Wat doet UV straling met je lichaam?

Uv a-stralen tasten de elastische vezels van de huid aan, en veroorzaken rimpels en een vroegtijdige veroudering van de huid. Het is ook bekend dat een opeenstapeling van uv a-stralen in de huid het afweersysteem van de huid verzwakt en dus de doeltreffendheid van de afweer doet dalen.

Wat is de hoogste UV straling?

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in een UV-index. Deze kan in ons land variëren van 0 tot 8. Bij 0 is er geen UV en 8 staat voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht.

Wat is slechter UVA of UVB?

UVB-stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen (voornamelijk tot in de epidermis). UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning.

Wat zijn de gevolgen van ultra violette straling op de mens?

Door een teveel aan ultraviolette straling (uv B) kan de huid rood kleuren of verbranden, het kan zelfs huidkanker veroorzaken. Uv A-straling veroorzaakt melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker. Uv B veroorzaakt diverse andere, minder agressieve, vormen van huidkanker. Uv C wordt door de atmosfeer tegengehouden.

Kun je bruin worden door een raam?

Bruin word je vooral van uv-straling tussen 29 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.

Welke gevolgen kan een overmaat aan zonlicht hebben?

De bekende risicofactor voor huidkanker is teveel uv-straling. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.

Wat is beter UV lamp of led lamp?

Het licht dat LED-lampen uitstralen heeft een kleiner bereik aan UV-licht golflengten, dan de UV-lampen die een compacte fluorescentielamp gebruiken. Wel stralen LED-lampen een hogere concentratie aan UV-licht en meer energie uit. Dit heeft als voordeel dat de gelnagels veel sneller uitharden.

Hoeveel UV index word je bruin?

Hoe hoger het UV index, des te sneller je zal verkleuren en verbranden, smeer je dus altijd goed in. De perfecte UV index is 6. Bij een hogere UV index zal je eerder verbranden dan bruin worden en bij een lager UV index duurt het veel langer om snel bruin te worden.