:

Wat voor woord is opnieuw?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Wat voor woord is opnieuw?
  2. Wat is het verschil tussen opnieuw en overnieuw?
  3. Wat is overnieuw?
  4. Wat betekent oprichten?
  5. Is nachecken een contaminatie?
  6. Wat is een tautologie voorbeeld?
  7. Is uitprinten een contaminatie?

Wat voor woord is opnieuw?

Het bijwoord opnieuw is gevormd uit het voorzetsel op en het zelfstandig gebruikte bijvoeglijk naamwoord nieuw. Deze samengesmolten voorzetselgroep werd nog tot de twintigste eeuw in twee woorden geschreven.

Wat is het verschil tussen opnieuw en overnieuw?

'Overnieuw' betekent hier vooral 'nog een keer' en 'op een andere manier'. De betekenis van 'opnieuw' is hier 'helemaal overdoen'.

Wat is overnieuw?

Betekenisverschil. De betekenis die woordenboeken bij overnieuw geven, is 'opnieuw'. Maar opnieuw en overnieuw zijn niet helemaal synoniem. In een zin als 'Het sneeuwde opnieuw' zal niemand opnieuw door overnieuw willen vervangen.

Wat betekent oprichten?

het oprichten van iets; het doen verrijzen van iets; het met fysieke en concrete middelen bouwen van iets. 2) het instellen van iets. het oprichten van iets; het instellen van iets; het initiëren en formeel vastleggen van iets; stichting.

Is nachecken een contaminatie?

Nachecken is geen correct Nederlands. We noemen dit woord een contaminatie. Dit betekent dat het een samenvoeging is van twee werkwoorden, namelijk nakijken en checken.

Wat is een tautologie voorbeeld?

Een tautologie is een woordcombinatie waarin een begrip tweemaal of meerdere malen wordt genoemd. Ze bestaat doorgaans uit twee of meer woorden van dezelfde woordsoort, vaak met en of of(te) ertussen. Voorbeelden zijn eenzaam en alleen, pracht en praal en niettemin toch.

Is uitprinten een contaminatie?

Het is allebei goed. Alle recente woordenboeken en spellinglijsten vermelden printen én uitprinten. Uitprinten voelt voor sommige mensen als een fout: als een verhaspeling (contaminatie) van printen en uitdraaien. Toch voegt uit- in uitprinten voor veel andere mensen echt iets toe.