:

Wat is canaliculi?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Wat is canaliculi?
  2. Wat is de functie van botten?
  3. Hoe is het bot opgebouwd?
  4. Wat doen botcellen?
  5. Waarom heb je een skelet?

Wat is canaliculi?

Deze uitlopers verlopen in fijne kanaaltjes (canaliculi) in de matrix. Via de canaliculi staan de lacunae met elkaar in verbinding. In het bot komt ook het systeem van Havers voor. Deze kanaaltjes zorgen voor de voedselvoorziening van de cellen in het botweefsel.

Wat is de functie van botten?

Het skelet is voornamelijk opgebouwd uit botweefsel. De taken van het skelet zijn: vorm en stevigheid te geven aan het lichaam, de inwendige organen te beschermen en doeltreffende bewegingen van het lichaam mogelijk te maken.

Hoe is het bot opgebouwd?

Een bot is gemaakt van verschillende weefsels die samenwerken: botweefsel, kraakbeen, compact bindweefsel, epithelium, vetweefsel en zenuwweef- sel. Elk individueel bot in het lichaam wordt beschouwd als een orgaan.

Wat doen botcellen?

De bekendste zijn de osteoblasten of botvormende cellen. Zij bouwen de structuur van bot en zorgen dat het mineraal calciumfosfaat (het 'kalk' van je botten) hierin harde kristallen kan vormen. Dit proces heet mineraliseren en zorgt voor de hardheid van bot. Het tweede type botcel zijn de osteoclasten.

Waarom heb je een skelet?

Functie van botten Botten, ook wel beenderen genoemd, vormen het skelet van je lichaam. Ze zorgen voor de stevigheid van je lichaam. Ook beschermen botten je organen en lichaamstructuren. Je schedel beschermt bijvoorbeeld je hersenen, je ruggenwervels beschermen je ruggenmerg en je borstkas beschermt je hart en longen.