:

Wat is een nosocomiale infectie en waarom is deze zo riskant?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Wat is een nosocomiale infectie en waarom is deze zo riskant?
  2. Wat is Septicemie?
  3. Wat is de prognose en wat zijn veelvoorkomende gevolgen van sepsis?
  4. Wat is een nosocomiale infecties?
  5. Wat is een nosocomiale pneumonie?
  6. Wat zijn de meest voorkomende ziekenhuisinfecties?
  7. Wat is ambu score?

Wat is een nosocomiale infectie en waarom is deze zo riskant?

Een ziekenhuisinfectie (ook wel nosocomiale infectie) is een infectie die ontstaan is in het ziekenhuis. Omdat de infectie door de aanwezigheid in het ziekenhuis moet zijn veroorzaakt, mogen ziekten die in de incubatieperiode verkeren tijdens binnenkomst in het ziekenhuis, niet als ziekenhuisinfectie worden aangemerkt.

Wat is Septicemie?

Een 'bloedvergiftiging' of sepsis is het gevolg van een ernstige infectie. Meestal gaat het om infecties met bacteriën. Verschillende soorten infecties (blaasontsteking, longontsteking of hersenvliesontsteking) kunnen een sepsis veroorzaken.

Wat is de prognose en wat zijn veelvoorkomende gevolgen van sepsis?

Sepsis is een levensbedreigende ziekte. Snel behandelen is nodig om de kans te verkleinen dat iemand overlijdt of blijvende schade overhoudt aan organen en weefsel. Sommige mensen krijgen een lage bloeddruk en een hoge hartslag door sepsis. Dit heet een septische shock.

Wat is een nosocomiale infecties?

Een nosocomiale infectie (Nl) of ziekenhuisinfectie treedt op tijdens een verblijf in het ziekenhuis en was niet aanwezig toen de patiënt in het ziekenhuis werd opgenomen.

Wat is een nosocomiale pneumonie?

Een nosocomiale pneumonie (NP) is een pneumonie ontstaan na een verblijf van 72 uur of meer in het ziekenhuis; ook een pneumonie bij een persoon die al lang in een verpleeghuis verblijft, valt hieronder. De verwekkers van pneumonie zijn bacteriën, virussen of (zelden) schimmels.

Wat zijn de meest voorkomende ziekenhuisinfecties?

De 4 meest voorkomende ziekenhuisinfecties waren symptomatische urineweginfecties (UWI's), POWI's, pneumonie en primaire sepsis. Deze 4 infectietypes namen 71% van het totaal aantal infecties voor hun rekening.

Wat is ambu score?

Indeling naar 'ernst van ziekte' kan het beste gedaan worden op basis van gevalideerde scoresystemen (zoals de Pneumonia Severity Index of de AMBU-65 score). De AMBU-65 score is een score gebaseerd op vijf criteria, namelijk Ademhalingsfrequentie, Mentale toestand, Bloeddruk, Ureum en Leeftijd >65 jaar.