:

Waarom bijt paard op tong?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Waarom bijt paard op tong?
  2. Hoelang is de tong van een paard?
  3. Welk bit voor paard met dikke tong?
  4. Waarom ongebroken bit?
  5. Hoe weet je of een bit goed zit?
  6. Waarom bit met Tongboog?
  7. Wat doet een Tongboog?

Waarom bijt paard op tong?

8. … paarden net als mensen wel eens op hun tong bijten? Dit kan -net als bij ons- verschillende oorzaken hebben: vallen of struikelen, of gewoon een ongelukje bij het eten. ... Soms ontstaan er kleine sneetjes in de tong door scherpe randen aan de kiezen.

Hoelang is de tong van een paard?

De tong van het paard is in het algemeen 28 cm tot 41 cm lang, afhankelijk van het type paard.

Welk bit voor paard met dikke tong?

De meeste bitten zijn 16 tot 18 mm dik, wat voor de meeste paarden een goede dikte is. Veel kunststof bitten zijn 20 mm dik. Bij een paard met een kleinere mond of een dikkere tong is het aan te raden om een dunner bit te nemen (bijvoorbeeld 14 mm).

Waarom ongebroken bit?

Een ongebroken trens werkt voornamelijk in op de mondhoeken en de tong en minder op de lagen. Doordat het ongebroken is, worden tong en lagen niet bij elkaar geknepen en kan het ook niet in het gehemelte prikken. Ook ligt dit bit heel stil en stabiel in de mond.

Hoe weet je of een bit goed zit?

Aan de zijkant van de mond moet het bit aan beide kanten ongeveer een halve centimeter uitsteken (niet meer). Als het bit helemaal (strak) tegen de mond van je paard zit kunnen er wondje en schuurplekjes in de mondhoeken ontstaan.

Waarom bit met Tongboog?

De tongboog zorgt voor meer tongvrijheid waardoor er geen druk op de tong komt maar verdeeld wordt over de lagen. Dit maakt het bit ideaal voor paarden met een gevoelige tong of paarden die de tong uitsteken. Dit bit is niet geschikt voor een onervaren ruiter.

Wat doet een Tongboog?

De tongboog zorgt voor meer tongvrijheid. De poort creëert ruimte voor de tong en vermindert de druk op het midden van de tong van het paard. Meer tongvrijheid is ideaal voor paarden die een gevoelige tong hebben of paarden die hun tong uitsteken.