:

Kan Coniferenhout in de kachel?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

 1. Kan Coniferenhout in de kachel?
 2. Hoe geschiedt de verbranding van hout?
 3. Is conifeer goed brandhout?
 4. Is Elzenhout goed brandhout?
 5. Hoe werkt verbranding van hout?
 6. Wat blijft er over als je hout verbrand?
 7. Welk soort hout rookt niet?
 8. Wat is het beste hout voor kachel?
 9. Welk hout is goed brandhout?

Kan Coniferenhout in de kachel?

Vergeet de mythe dat enkel eik en beuk geschikt zijn voor brandhout. Alle hout is brandbaar, ook dat van coniferen. Enkel, coniferen bevatten harsen die moeilijker drogen, die ook door en door droog moeten zijn om niet aan te laden in de schouw, en die dus meer geduld vergen vooraleer ze brandhout zijn.

Hoe geschiedt de verbranding van hout?

De verbranding in je houtkachel
 1. De Ontbindingsfase. Wanneer het vocht is verdampt, begint de volgende fase. ...
 2. De verbranding van gassen. Vervolgens zullen de vrijgekomen gassen van de ontbindingsfase zich verbinden met zuurstof. ...
 3. De verbranding van restgassen.

Is conifeer goed brandhout?

Naaldhout (dennen, sparren, coniferen) is vanwege de hars niet geschikt als haardhout. Naaldhout brandt snel en “knapt en spettert”. Dat eikenhout het beste haardhout zou zijn is een fabeltje, zeker met moderne kachels is het makkelijker “doseren” met een lichtere houtsoort zoals berkenhout.

Is Elzenhout goed brandhout?

Elzenhout is een lichte houtsoort, dat heel gemakkelijk brandt. Doordat Elzenhout gemakkelijk brandt geeft het ook sneller warmte en een heerlijke geur af in de ruimte waar u stookt! Elzenhout is ideaal om te stoken in speksteenkachels en accumulerende kachels.

Hoe werkt verbranding van hout?

Wanneer hout aangestoken wordt zal als eerst het vocht in het hout verdampen, dit gebeurt al tussen de graden Celsius. Bij hoge temperaturen van rond de 150 graden Celsius vormt er zich brandbaar gas in het hout. Bij een temperatuur van rond de 400 graden Celsius ontstaat er vuur.

Wat blijft er over als je hout verbrand?

Ontbindingsfase: De warmte gaat zijn werk doen, waardoor hetgeen waaruit het hout bestaat gaat ontbinden in gassen en pek druppeltjes. Doordat het hout ontbindt ontstaan er verkoolde resten.

Welk soort hout rookt niet?

Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op.

Wat is het beste hout voor kachel?

De beste soorten haardhout zijn dus: Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen.

Welk hout is goed brandhout?

Het beste hout voor in de kachel of openhaard is hardhout zoals beuk, eik, kastanje en acacia. Dit hout brandt lang en geeft mooie vlammen af. Zachte houtsoorten zoals berk, linde, wilg en populier branden minder lang.