:

Hoe hoog is de spaceshuttle?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

 1. Hoe hoog is de spaceshuttle?
 2. Welke space shuttles zijn er ontploft?
 3. Wat is het verschil tussen een space shuttle en een raket?
 4. Hoe werkt de lancering van een spaceshuttle?
 5. Hoeveel brandstof Verbrand een raket?
 6. Hoeveel space shuttles zijn er verongelukt?
 7. Wat betekent Space Shuttle?
 8. Kan een Space Shuttle vliegen?
 9. Hoe werkt een lancering van een raket?
 10. Hoe werkt een raket lancering?
 11. Hoeveel CO2 raketlancering?
 12. Hoe hoog kan een raket vliegen?

Hoe hoog is de spaceshuttle?

Zij brachten de shuttle met een snelheid van 4 973 km/uur naar een hoogte van 45 km. Lancering van de Space Shuttle Atlantis.

Welke space shuttles zijn er ontploft?

Precies 35 jaar geleden, op 28 januari 1986, ontplofte de Space Shuttle Challenger 73 seconden na de lancering. Het weer speelde een belangrijke rol. Op de thumbnail: De Challenger wordt gelanceerd. 73 seconden latetr zou het ruimteveer ontploffen.

Wat is het verschil tussen een space shuttle en een raket?

Veel mensen denken dat je met de Space Shuttle naar de maan kan vliegen, maar daar is hij niet voor gemaakt. De Space Shuttle komt niet verder dan een baan om de aarde. Het grote verschil tussen de standaard raketten en de Space Shuttle is dat deze opstijgt als een raket en landt als een (zweef)vliegtuig.

Hoe werkt de lancering van een spaceshuttle?

De Space Shuttle stijgt op en de twee zijraketten geven voldoende brandstof om aan de zwaartekracht te ontsnappen. De "orbiter", het deel dat op een vliegtuig lijkt verbruikt geen brandstof, want het gebruikt brandstof van de grote oranje brandstoftank omdat hij zelf veel brandstof nodig heeft voor in de ruimte.

Hoeveel brandstof Verbrand een raket?

De brandstof: vloeibare waterstof 1.450.000 liter = 102.600 kg vloeibare zuurstof 540.000 liter = 614.400 kg De motoren werken 9 minuten. Er wordt maar liefst 7400 liter brandstof per seconde verbrand!

Hoeveel space shuttles zijn er verongelukt?

Op was Columbia het allereerste ruimteveer dat in een baan rond de aarde werd gebracht. Daarna volgden Challenger (1983), Discovery (1984) en Atlantis (1985). Endeavour (1992) werd gebouwd ter vervanging van Challenger, die in 1986 verongelukte.

Wat betekent Space Shuttle?

De Space Shuttle is een transportsysteem in de ruimte dat vele malen kan worden gebruikt. Hiermee kunnen ruimtevoer tuigen (bijvoorbeeld satellieten en ruimtestations) in de ruimte worden gebracht.

Kan een Space Shuttle vliegen?

Een Space Shuttle 'vliegt' niet in de ruimte, maar valt continu naar de Aarde toe, door diens zwaartekracht. Aangezien de Aarde een bol is, kromt de Aarde weg onder de vallende Space Shuttle, zodat deze nooit de grond raakt, maar (cirkel)banen beschrijft rond de Aarde.

Hoe werkt een lancering van een raket?

De raket krijgt impuls naar voren door massa (meestal hete gassen) met hoge snelheid naar achteren uit te werpen. Dit wordt beschreven volgens de raketvergelijking van Tsiolkovski. Omdat naast de brandstof ook de oxidator (zoals zuurstof) voor de motor aan boord is, kan een raket ook in vacuüm werken.

Hoe werkt een raket lancering?

En hoe gaat dat nou, zo'n lancering? Nou, het is eigenlijk puur een drukverplaatsing. Je stopt twee stoffen bij elkaar: vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof. Je krijgt een chemische reactie, eigenlijk een gecontroleerde explosie, en die raket, die gaat dus omhoog.

Hoeveel CO2 raketlancering?

De capsule met de ruimtetoeristen draait z'n rondjes op 585 kilometer boven de aarde. Om die hoogte te bereiken, is meer dan 100.000 liter brandstof gebruikt. Uit Amerikaanse berekeningen blijkt dat daarbij zo'n 336.500 kg CO2 is uitgestoten. Dat is veel, maar alles is relatief.

Hoe hoog kan een raket vliegen?

Ballistische raketten vliegen enorm hoog. De hoogte is geen doel op zich, maar houdt verband met de afstand die het moet afleggen. Raketten voor de korte afstand halen al een hoogte van 200 km. De ICBM's kunnen wel tot zo'n 2.000 km hoog vliegen.