:

Hoe ontstaat bacteriele meningitis?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Hoe ontstaat bacteriele meningitis?
  2. Wat veroorzaakt hersenvliesontsteking?
  3. Hoe herken je hersenvliesontsteking?
  4. Hoe verspreid meningokokken?
  5. Hoe besmettelijk is meningokokken?

Hoe ontstaat bacteriele meningitis?

De meeste bacteriën zitten onschuldig in je neus- en keelholte. Als je weerstand minder wordt, kunnen er meer bacteriën ontstaan en zich verspreiden via je bloed. Zo'n bacterie kan via de bloedbaan in de hersenen en hersenvliezen terechtkomen, hierdoor kan een hersenvliesontsteking ontstaan.

Wat veroorzaakt hersenvliesontsteking?

Oorzaken Hersenvliesontsteking. Hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een virus of door een bacterie. Er bestaan dus twee soorten hersenvliesontsteking: bacteriële en virale hersenvliesontsteking. De virale vorm komt vaker voor dan de bacteriële, maar de bacteriële is gevaarlijker.

Hoe herken je hersenvliesontsteking?

nekpijn of een stijve nek; het lukt niet goed de nek voorover te buigen. sufheid. verwardheid. puntvormige donkerrode of paarsrode vlekjes op de romp, armen, benen en/of op het oogslijmvlies.

Hoe verspreid meningokokken?

Meningokokkenziekte kun je krijgen door verschillende meningokokkenbacteriën. De bacterie kan in de neus of keel zitten, zonder dat je ziek hoeft te worden. Door te hoesten, niezen of zoenen kun je een ander besmetten. Voor baby's en tieners is de ziekte het meest gevaarlijk.

Hoe besmettelijk is meningokokken?

De overdracht van de meningokok gaat van mens op mens via druppeltjes vanuit de neus-keelholte. Besmetting gebeurt door het inademen van kleine druppeltjes of via direct contact zoals zoenen. De bacteriën kunnen weken tot maanden in de neus- en keelholte blijven zonder ziekte te veroorzaken.