:

Kun je je telefoon opladen met een aardappel?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

 1. Kun je je telefoon opladen met een aardappel?
 2. Hoe haal je elektriciteit uit een aardappel?
 3. Hoe maak je een Aardappelbatterij?
 4. Hoe maak je een batterij met een citroen?
 5. Hoe kun je een lampje laten branden?
 6. Wat heb je nodig om een batterij te maken?

Kun je je telefoon opladen met een aardappel?

Israëlische onderzoekers ontdekten namelijk een nieuwe manier om makkelijk batterijen te maken door het gebruik van elektrodes van zink en koper en een stuk aardappel. Door de aardappel eerst te koken voor deze te gebruiken, levert de batterij tien keer zo veel vermogen als een rauwe aardappel.

Hoe haal je elektriciteit uit een aardappel?

Dat werkt als volgt: De elektronen van het zink binden zich aan de protonen uit de aardappel. Die zitten daar omdat aardappels lichtelijk zuur zijn, in de chemische zin van het woord. De waterstofatomen dragen de elektronen naar de koperelektrode (de metalen voorwerpen worden elektroden genoemd).

Hoe maak je een Aardappelbatterij?

Verbind de twee aardappels met een krokodillenklem. Maak de ene klem vast aan de gegalvaniseerde spijker in de eerste aardappel en de klem aan het andere uiteinde aan de koperen munt in de tweede aardappel. Je hebt nu een stroomkring om de batterij te laten werken.

Hoe maak je een batterij met een citroen?

Hoe doe je het?
 1. Steek het koper van elke elektriciteitsdraad door het gaatje van een krokodillenklem.
 2. Wikkel de rest van het koper om de klem.
 3. Maak een sneetje in elke citroen.
 4. Steek de munten in de sneetjes.
 5. Druk in elke citroen ook een spijker (de spijkers en de munten mogen elkaar niet raken!)

Hoe kun je een lampje laten branden?

Een lamp gaat bijvoorbeeld pas branden als er elektriciteit door de lamp heen stroomt. Op het moment dat de stroomkring onafgebroken van plus naar min kan stromen werkt de stroomkring. Dit noemt men een gesloten stroomkring. In zo'n gesloten stroomkring bewegen de elektriciteitsdeeltjes zich continu.

Wat heb je nodig om een batterij te maken?

Om zelf thuis je eigen batterij te maken heb je slechts twee verschillende soorten metaal, elektriciteitsdraad en wat geleidend materiaal nodig. Veel huishoudelijke spullen kunnen als de geleider fungeren waarin je de metalen stopt, zoals een zoutoplossing, een citroen en zelfs aarde.