:

Kan je altijd in het ziekenhuis bevallen?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Kan je altijd in het ziekenhuis bevallen?
  2. Wat zijn medische redenen om in het ziekenhuis te bevallen?
  3. Wat is bevalling zonder medische indicatie?
  4. Wat valt onder medische indicatie?
  5. Wat houd een medische bevalling in?

Kan je altijd in het ziekenhuis bevallen?

In Nederland mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of (poliklinisch) in het ziekenhuis. Dit laatste gebeurt overigens de laatste jaren steeds meer. Maar wanneer je zwangerschap goed en zonder complicaties verloopt, is er eigenlijk geen enkele reden om naar het ziekenhuis te gaan.

Wat zijn medische redenen om in het ziekenhuis te bevallen?

Als tijdens uw zwangerschap al duidelijk is dat er een medische indicatie is, komt u onder controle in het ziekenhuis. Een medische indicatie is bijvoorbeeld een stuitligging, keizersnede in de voorgeschiedenis of een hoge bloeddruk. U wordt dan tijdens uw bevalling begeleid door een klinisch verloskundige of arts.

Wat is bevalling zonder medische indicatie?

Vanuit de basisverzekering en een aantal aanvullende verzekeringen is er vergoeding voor bevalling zonder medische noodzaak. Een bevalling zonder medische noodzaak is een bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum onder begeleiding van uw eigen verloskundige, zonder medische indicatie.

Wat valt onder medische indicatie?

Een medische indicatie is een bewijs dat uw huisarts of medisch specialist afgeeft. Deze medische indicatie geeft aan dat u bepaalde medische hulp nodig heeft. Een medische indicatie kan ervoor zorgen dat u een hogere vergoeding voor uw behandeling krijgt.

Wat houd een medische bevalling in?

Een medische bevalling houdt in dat je een bepaalde medische indicatie hebt en het het verstandigste is om in het ziekenhuis te bevallen. Bevallen op medische indicatie met je “eigen” verloskundige. Aan de hand van bepaalde indicaties kan het zo zijn dat je een medische indicatie hebt om poliklinisch te bevallen.