Hoe suiker toevoegen bij bottelen?
popularafragor.com
Inhoudsopgave:
- Hoe suiker toevoegen bij bottelen?
- Hoeveel suiker bij bottelen bier?
- Wat betekent hergisting op de fles?
- Hoe lang duurt het gisten van bier?
- Hoeveel Bottelgist toevoegen?
- Welke suiker voor bierbrouwen?
Hoe suiker toevoegen bij bottelen?
Voor het
bottelen dient ongeveer 8 gram
suiker per liter te worden toegevoegd. Het beste is hiervoor een suikeroplossing te gebruiken. Voor het
toevoegen van zo'n oplossing kun je het beste een spuitje gebruiken.
Hoeveel suiker bij bottelen bier?
Bij het
bottelen van
bier voeg je
suiker toe. Hierdoor treed hergisting op in de fles en komt er koolzuur in het
bier. Elke bierstijl heeft een andere
hoeveelheid koolzuur. Over het algemeen genomen kun je tussen de 4 en 7 à 8 gram
suiker gebruiken.
Wat betekent hergisting op de fles?
In bier zorgt gist ervoor dat de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. Sommige gisten produceren ook geur- en smaakstoffen. Bij bieren met
hergisting op fles wordt bij het bottelen extra suiker en gist toegevoegd om het gistingsproces opnieuw te laten beginnen.
Hoe lang duurt het gisten van bier?
De periode dat het
bier flink staat te
gisten noemen we de hoofdgisting. De hoofdgisting duurt zo'n 3 tot 5 dagen bij bovengist en 5 tot 10 dagen bij ondergist.
Hoeveel Bottelgist toevoegen?
Als na de lagering, (ongeacht de duurtijd) het bier kraakhelder is mag je er van uitgaan dat zo goed als geen gist meer aanwezig is, dan altijd
bottelgist gebruiken.
Hoeveel? op 10 liter te bottelen bier is 0,5 gram korrelgist voldoende. Laat die zwellen in 0,5 liter bier en voeg die als eerste toe in uw bottelemmer.
Welke suiker voor bierbrouwen?
Gewone kristalsuiker is prima. De gist heeft aan het eind van de vergisting eerder behoefte aan simpele
suikers dan aan moutextract, waar ook moeilijker
suikers in zitten. Er zijn geen risico's op bijproducten. Het is immers maar een klein beetje
suiker in vergelijking met de hoeveelheid
suikers die in het wort zaten.