:

Welke lease op de balans?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

 1. Welke lease op de balans?
 2. Hoe boek je leasekosten?
 3. Hoe boek ik lease auto?
 4. Wat is het verschil tussen operational lease en financial lease?
 5. Hoe boek je financial lease in de boekhouding?
 6. Hoe boek ik een financial lease?
 7. Wat is het voordeel van financial lease?
 8. Is operational lease aftrekbaar?
 9. Wat zijn de nadelen van financial lease?

Welke lease op de balans?

Als er sprake is van financial lease, wordt het bedrijfsmiddel verwerkt op de actiefzijde van de balans (het bedrijfsmiddel wordt geactiveerd). Daartegenover wordt de leaseverplichting verwerkt op de passiefzijde van de balans: als schuld. Operational lease wordt, zoals hiervoor al aangegeven, gezien als verhuur.

Hoe boek je leasekosten?

In het geval van financial lease krijg je te maken met een schuld aan de bank, de waarde van de auto en vervolgens aflossingen en afschrijvingen op de waarde. Stel dat je een auto koopt van € 25.000, die je volledig financiert. Je boekt dan een schuld ter grootte van dit bedrag als een langlopende schuld op de balans.

Hoe boek ik lease auto?

Als eerst boek je de factuur van de auto in. Kies voor een Activa rekening zoals 0081 Auto. Alle activa rekeningen kun je terug vinden via Gedetailleerd => Grootboeken. Eventueel kun je hier ook een nieuw grootboek aanmaken of de naam wijzigen als je dat wil.

Wat is het verschil tussen operational lease en financial lease?

Bij financial lease ben je als ondernemer vanaf dag één eigenaar van het bedrijfsmiddel dat je least. Dat kan een voertuig zijn, maar ook een machine of apparaat. Operational lease is te vergelijken met huur: het bedrijfsmiddel blijft eigendom van de leasemaatschappij en je betaalt maandelijks voor het gebruik.

Hoe boek je financial lease in de boekhouding?

Voor de aanschaf van de auto maak je eerst een nieuwe uitgave aan, voer hier alle aanschafskosten in. Vervolgens ga je naar je balans. Klik op "Vaste Activa" en maak daar een nieuwe subrekening aan. Geef deze een naam die duidelijk aangeeft dat het om een financial lease gaat.

Hoe boek ik een financial lease?

Voorbeeld van het boeken van financial leasing Hiervoor ga je een leasecontract aan van 60 maanden met maandelijkse termijnen van 550 euro. De totale leaseprijs is dus 33.000 euro en de financieringskosten bedragen 3.000 euro. Per termijn bedragen de financieringskosten 50 euro (3.000/60).

Wat is het voordeel van financial lease?

Met financial lease kun je tot 100 procent van de aanschafwaarde financieren, met het bedrijfsmiddel als zekerheid. Daardoor behoud je je liquiditeit, want je hoeft je financiële reserves niet aan te spreken. Omdat het bedrijfsmiddel zelf het onderpand voor de lease is, houd je je overige zekerheden vrij.

Is operational lease aftrekbaar?

Aftrekbare kosten bij operational lease De leasekosten zijn net als overige gebruikskosten zoals autowassen en tol aftrekbaar van de winst.

Wat zijn de nadelen van financial lease?

Nadelen van financial lease
 • Financial lease kan voor sommige ondernemers ook minpunten hebben, bijvoorbeeld bij schade of waardedaling. Ook dan blijft de financial lease een schuld die je moet terugbetalen.
 • Je wordt niet ontzorgd bij onderhoud. ...
 • Het staat als schuld op je balans. ...
 • Je zit vast aan een contract.