:

Wat moet je doen als je een dode vogel vind?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

 1. Wat moet je doen als je een dode vogel vind?
 2. Kan een vogel vogelgriep overleven?
 3. Kan je doodgaan aan vogelgriep?
 4. Wie haalt dode dieren op?
 5. Kunnen vogels genezen van vogelgriep?
 6. Kan een parkiet vogelgriep krijgen?
 7. Wat is het gevaar van vogelgriep?
 8. Kan je ziek worden van de vogelgriep?
 9. Wat moet je doen als je een ei hebt gevonden?
 10. Wat te doen met kleine vogeltjes?

Wat moet je doen als je een dode vogel vind?

Meld dode vogels Een gevonden dode vogel kunt u doorgeven aan Sovon Vogelonderzoek. Sovon verzamelt gegevens over de doodsoorzaken van wilde vogels. Geef ringgegevens van dode vogels door aan het Vogeltrekstation, Centrum voor vogeltrek en –demografie.

Kan een vogel vogelgriep overleven?

Dodelijke vogelgriep overleeft in wilde vogels en verspreidt zich daardoor makkelijker. Al bijna een half miljoen vogels op Nederlandse boerderijen werden dit najaar geruimd vanwege de vogelgriep. De ziekte overleeft in wilde vogelpopulaties, en kan overspringen op de mens.

Kan je doodgaan aan vogelgriep?

Het vogelgriepvirus kan Nederland onder meer binnenkomen door trekvogels en import van pluimveevlees. Besmette dieren worden ziek en gaan vaak dood. Het risico dat mensen worden besmet met het vogelgriepvirus is zeer klein.

Wie haalt dode dieren op?

Normaal gesproken is het ophalen van dode dieren langs de weg een taak van de gemeentelijke reinigingsdiensten.

Kunnen vogels genezen van vogelgriep?

Omdat de ziekte zo besmettelijk is en er meestal geen medicijn beschikbaar is om zieke dieren te genezen.

Kan een parkiet vogelgriep krijgen?

Katten, honden, koeien, varkens en vogels hebben allemaal hun eigen griepvirus, en aviaire influenza, ook bekend als vogelgriep, is een ziekte die gevogelte (zoals kippen, eenden, kalkoenen en ganzen), wilde vogels en zelfs tamme vogels, zoals parkieten en papegaaien, treft.

Wat is het gevaar van vogelgriep?

Hoogpathogene vogelgriep leidt tot ernstige ziekte of overlijden bij (water)vogels. Laagpathogene vogelgriep verloopt juist mild of zelfs zonder ziekteverschijnselen. Van hoogpathogene vogelgriep hoeven mensen niet ernstig ziek te worden. Hoog- of laag pathogeen voor vogels zegt weinig over de risico's voor mensen.

Kan je ziek worden van de vogelgriep?

Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking (conjunctivitis). De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.

Wat moet je doen als je een ei hebt gevonden?

Als je wilde vogeleieren vindt en je vermoedt dat er iets mis is, neem dan contact op met de dierenambulance op nummer 144.
 1. Je kunt de vogel ook naar een dierenarts brengen.
 2. Wees je ervan bewust dat de dierenambulance niet met een ei kan helpen, het is geen opvangcentrum.

Wat te doen met kleine vogeltjes?

Zet de jonge vogel in een klein doosje, leg onder in het doosje tissuepapier en leg een handdoek over de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust en kijk niet steeds onder de doek hoe het met hem gaat. Stress is dodelijk. Geef de jonge vogel geen vocht of voedsel.