:

Kan olie op water drijven?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Kan olie op water drijven?
  2. Wat lost op in olie?
  3. Waarom kan olie niet oplossen in water?
  4. Welke olie is zwaarder dan water?
  5. Wat gebeurt er als je olie en water mengt?
  6. Hoe krijg ik olie uit stenen?
  7. Welke olie mengt met water?
  8. Wat heeft een grotere dichtheid water of olie?

Kan olie op water drijven?

Olie en water mengen niet, dat komt omdat olie niet van water houdt, dit noemt men in de wetenschap hydrofoob ('hydro' betekent water en 'foob' komt van het Griekse woord bang). De olie is ook nog eens lichter dan water, daarom drijft het op water, net zoals een kurk zou doen.

Wat lost op in olie?

Vetten (en olieen) lossen goed op in organische oplosmiddelen zoals aceton, benzeen, pentaan, hexaan, etc. Ook terpentine kan olie en vetten oplossen. Vetten zijn hydrofoob, ofwel slecht oplosbaar in water.

Waarom kan olie niet oplossen in water?

Oliemoleculen passen niet zo goed bij watermoleculen. Ze stoten elkaar af. Oliemoleculen blijven liever lekker dicht bij elkaar dan dat ze oplossen. Dat is dus anders dan bij limonademoleculen: die lossen juist graag op in water.

Welke olie is zwaarder dan water?

Water is ongeveer 1 kg per liter. Een liter olie is lichter dan een liter water, maar een liter stroop is zwaarder. Je kunt ook zeggen dat olie een kleinere dichtheid heeft dan water en stroop een grotere dichtheid. En daarom blijft de olie op het water drijven en zakt de stroop erdoorheen.

Wat gebeurt er als je olie en water mengt?

Water en olie mengt niet. Watermoleculen en oliemoleculen stoten elkaar af. De olie drijft op het water omdat het een lagere dichtheid heeft dan water. Als je water en olie echt wilt mengen moet je er detergent bijdoen.

Hoe krijg ik olie uit stenen?

Cola werkt in veel gevallen goed om vlekken te verwijderen. Giet het over de vlek en laat het enige tijd inwerken, schrob met een borstel de cola goed in de vlek en spoel het na met water.

Welke olie mengt met water?

Water en olie mengt niet. Watermoleculen en oliemoleculen stoten elkaar af. De olie drijft op het water omdat het een lagere dichtheid heeft dan water. Als je water en olie echt wilt mengen moet je er detergent bijdoen.

Wat heeft een grotere dichtheid water of olie?

In deze proef kun je ontdekken dat vloeistoffen verschillend zijn. De ene is zwaarder dan de andere en sommige vloeistoffen kunnen wel met elkaar mengen en andere niet. Olie heeft een kleinere dichtheid dan water (zie onderstaand schema). Het is dus lichter dan water en blijft er derhalve op drijven.