:

Wat gebeurt er als je te lang je plas ophoudt?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

 1. Wat gebeurt er als je te lang je plas ophoudt?
 2. Hoe lang mag je je plas ophouden?
 3. Hoe kan ik beter mijn plas ophouden?
 4. Hoe plassen uitstellen?
 5. Hoe minder plassen s nachts?
 6. Wat als je moet plassen maar het lukt niet?
 7. Wat te doen bij uitgerekte blaas?

Wat gebeurt er als je te lang je plas ophoudt?

Eén keer lang je plas ophouden is niet erg, maar als je het regelmatig doet kan het gevaarlijk zien. De blaas kan daardoor namelijk te veel uittrekken en zijn knijpkracht verliezen. Dit kan het uitplassen bemoeilijken. Verder kan de druk in je blaas oplopen en dit kan weer een nierbeschadiging tot gevolg hebben.

Hoe lang mag je je plas ophouden?

Elizabethziekenhuis in Tilburg, voegt daar nog aan toe: "Vier uur ophouden zou moeten kunnen, maar niet als je al moet plassen, dus als er al plas in je blaas zit. Zeker als je 50 jaar of ouder bent, dan wordt je blaas kleiner." Sowieso is het belangrijk je blaas niet te ver op te rekken, waarschuwt Wijsma.

Hoe kan ik beter mijn plas ophouden?

Bijvoorbeeld zo: rustig tot 10 tellen of rustig door uw neus inademen en door uw mond uitademen. Span uw bekkenbodem-spieren een beetje aan (alsof u uw plas ophoudt) en ontspan weer. Herhaal dit zo lang als u (weer) voelt dat u moet plassen.

Hoe plassen uitstellen?

Probeer het dan eens vijf tot tien minuten uit te stellen. Zet een stoeltje of krukje bij het toilet zodat je even kunt gaan zitten. Je plas uitstellen gaat namelijk makkelijker als je neerzit en zeker bent dat de redding nabij is. Van zodra de aandrang toch te hevig wordt, ga je op het toilet zitten.

Hoe minder plassen s nachts?

Niet meer drinken na 20:00 uur ′s avonds of uiterlijk twee uur voor het slapen gaan. Beperk het drinken van cafeïnehoudende dranken, koolzuurhoudende dranken en alcohol in de avonduren. Drink niet meer dan 2 liter per dag. Plas leeg voor het slapen gaan.

Wat als je moet plassen maar het lukt niet?

Acute urineretentie Het inbrengen van een slangetje via de plasbuis is de beste oplossing. Als dat niet mogelijk is zal de uroloog het slangetje via de buikwand in de blaas brengen (suprapubische katheter). Eventueel moet verder onderzoek uitwijzen wat de oorzaak is van de urineretentie en of er gevolgen zijn.

Wat te doen bij uitgerekte blaas?

Verschillende behandelmogelijkheden
 1. Leefstijladviezen. Door op een goede manier naar het toilet te gaan, kunnen uw blaas en darmen beter werken. ...
 2. Zelfkatheterisatie. Een katheter is een slangetje dat de urine vanuit de blaas afvoert naar een opvangzak. ...
 3. Bekkenfysiotherapie. ...
 4. Neuromodulatie (InterStim Therapie) ...
 5. PTNS.