:

Wat is een Aardingslus?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

 1. Wat is een Aardingslus?
 2. Wat als badkamer niet geaard is?
 3. Wat moet je allemaal aarden?
 4. Waarom Aardingslus onder fundering?
 5. Hoe kan je je badkamer aarden?
 6. Welke waterleiding is geaard?

Wat is een Aardingslus?

Voor een nieuwbouw met funderingen van minstens 60 cm diep gebruikt men een aardingslus. Dat is een koperen geleider van 35 mm² doorsnede op de bodem van de funderingssleuf. Deze draad mag in geen geval in aanraking komen met de funderingsmuren en moet dus met wat aarde bedekt worden. De uiteinden blijven vrij.

Wat als badkamer niet geaard is?

Voor het effectief aarden van de vloer (met een metalen wapening) in de badkamer biedt een aardmat of aardnet de oplossing. Ook zwaluwstaart platen dienen geaard te worden. Door middel van een radiatorklem of design radiatorklem kan een (design) radiator worden geaard.

Wat moet je allemaal aarden?

De volgende metalen voorwerpen moeten altijd geaard worden:
 • metalen douchebak.
 • metalen badkuip.
 • metalen doucheput in de vloer.
 • metalen waterleiding.
 • radiator.
 • wandcontactdozen.
 • aardemat.
 • metalen wanden en metalen frames van (voorzet)wanden.

Waarom Aardingslus onder fundering?

In een nieuwbouw dien je een aardingslus te voorzien, althans als de onderkant van de fundering minstens 60 cm onder de grond ligt. De geleider komt op de bodem van de fundering in een sleuf te liggen, overdekt met aarde. Op deze manier kan de geleider niet in contact komen met het beton.

Hoe kan je je badkamer aarden?

Hoe aard je een badkamer? Alle badkameronderdelen die stroom kunnen geleiden, moeten geaard worden. Hiervoor gebruik je blanke aarddraden die je monteert in een speciaal daarvoor ontworpen potentiaalvereffeningsrail of badkamerrail. Met een klemverbinding bevestig je de aarddraden op de onderdelen.

Welke waterleiding is geaard?

De aardleiding zorgt ervoor dat de elektriciteit via de aarde wegvloeit in geval van een defect. Dit voldeed altijd prima omdat er metalen waterleidingen werden gebruikt. En metaal geleidt. Tegenwoordig zijn waterleidingbuizen van kunststof en daarmee is deze manier van aarding onbruikbaar geworden.