:

Wat is een Optreknaald?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

 1. Wat is een Optreknaald?
 2. Wat is de Rangeertechniek?
 3. Wat is het risico van het te snel injecteren van de injectievloeistof?
 4. Wat kan een gevolg zijn van deze weefselschade?
 5. Waar in bovenarm injecteren?
 6. Welke kleur is de Opzuignaald?
 7. Waarom Optreknaald?
 8. Waarom Ventrogluteaal injecteren?
 9. Welke subcutane injecties zijn er?
 10. Wat is het gevaar bij een te diep uitgevoerde intramusculaire injectie?
 11. Hoe snel werkt een subcutane injectie?
 12. Heeft weefselschade invloed op de werking van het medicijn?
 13. Doet een prik in je bovenarm pijn?

Wat is een Optreknaald?

Optreknaalden (ook wel opzuignaalden genoemd) worden gebruikt voor het optrekken van vloeistoffen uit bijvoorbeeld een flacon of infuuszak.

Wat is de Rangeertechniek?

De rangeertechniek wordt bij het toedienen van etsende en stroperige vloeistoffen gebruikt om het terugvloeien van de vloeistof te voorkomen waardoor het subcutane weefsel kan worden beschadigd of pijn veroorzaakt wordt.

Wat is het risico van het te snel injecteren van de injectievloeistof?

Sommige etsende en stroperige vloeistoffen kunnen namelijk het subcutane weefsel beschadigen of pijn veroorzaken als ze terugvloeien. Deze pijn ontstaat doordat de druk in de oplossing van de injectie niet overeenkomt met de druk in het lichaamsweefsel.

Wat kan een gevolg zijn van deze weefselschade?

Nociceptieve pijn (weefselpijn) ontstaat door weefselschade. Er komen stoffen vrij die nociceptoren prikkelen. Dit zijn pijnzenuwvezels die een signaal sturen naar de hersenen. Nociceptieve pijn kun je onderscheiden in viscerale en somatische weefselpijn.

Waar in bovenarm injecteren?

Injectie in de armen gebeurt bij voorkeur in het bovenste zijdelingse deel van de armen. Het onderhuids vetweefsel is hier bij de meeste patiënten voldoende om een subcutane injectie te geven. De injectie wordt bij voorkeur gegeven aan de zijkant en enigzins aan de achterkant van de arm.

Welke kleur is de Opzuignaald?

rode kleur naaldhub en beschermdop voor identificatie. steriel.

Waarom Optreknaald?

Voor het opzuigen wordt een speciale optreknaald gebruikt. Deze heeft een grotere diameter en een speciale punt die geen gaten achterlaat in een rubberen stop na het optrekken. De driedelige injectiespuit dient voor het opzuigen en/of inspuiten van een vloeistof en is verkrijgbaar met Luer of Luer Lock aansluiting.

Waarom Ventrogluteaal injecteren?

De dorsogluteale injectieplaats ligt dichterbij een grote zenuwbundel (de n. ischiadicus). Dat is de hoofdzakelijke reden waarom wordt aangenomen dat ventrogluteaal injecteren veiliger is. Ook heeft de dorsogluteale injectieplaats gemiddeld een dikkere vetlaag.

Welke subcutane injecties zijn er?

Er wordt gebruikgemaakt van een korte naald die geplaatst wordt in een plooi in de huid die met de vingers wordt gemaakt. De buik is hiervoor erg geschikt. Voorbeelden hiervan zijn de toediening van insuline door diabetici en de toediening van methotrexaat door mensen met reumatoïde artritis.

Wat is het gevaar bij een te diep uitgevoerde intramusculaire injectie?

Bij een onkundige injectietechniek kan de injectievloeistof te diep of juist niet diep genoeg geïnjecteerd worden. Dat kan leiden tot weefselschade of onbedoelde subcutane of intramusculaire injecties.

Hoe snel werkt een subcutane injectie?

Bij een subcutane injectie wordt een opgelost medicijn in het onderhuidse weefsel gespoten tussen de huid en de spieren. Dit gebied heet de subcutis, vandaar de naam subcutane injectie. Deze injectie zorgt ervoor dat het medicijn langzaam in het bloed wordt opgenomen.

Heeft weefselschade invloed op de werking van het medicijn?

Geneesmiddelgerelateerde factoren. Een extravasaal gelopen geneesmiddel kan op verschillende manieren schade veroorzaken aan het omliggende weefsel, namelijk mechanisch, op basis van farmacologische eigenschappen en op basis van fysisch-chemische eigenschappen.

Doet een prik in je bovenarm pijn?

Nadat je de prik hebt gekregen, doet de plek waar de prik in je arm ging soms een beetje pijn. Ook kan je een paar dagen last hebben van bijvoorbeeld spierpijn of koorts. Dat noemen we bijwerkingen.