:

Waarom verkleuren gekookte eieren?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Waarom verkleuren gekookte eieren?
  2. Wat als eigeel wit is?
  3. Wat zegt de kleur van eigeel?
  4. Hoe voorkom je dat gekookte eieren blauw worden?
  5. Waarom wordt een gekookt ei groen?

Waarom verkleuren gekookte eieren?

De verkleuring is een gevolg van een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit (dat tijdens het koken ontstaat) en het ijzer in de dooier. Meestal slaat alleen het randje van het eigeel groen of blauwgroenig uit, maar als eieren maar lang genoeg worden gekookt, kan de hele eierdooier groen kleuren.

Wat als eigeel wit is?

De kleur van de dooier is simpelweg afhankelijk van de voeding van de kip. Als ze veel voer met tarwe krijgt, legt de kip eieren met een bleekgele dooier. Een kip die verschillende soorten voedsel krijgt waar bijvoorbeeld maïs of alfalfa aan toegevoegd is, legt eieren met een donkere dooier.

Wat zegt de kleur van eigeel?

De kleur van een eierdooier kan variëren van lichtgeel naar donkeroranje. Dit kan beïnvloed worden door het voedsel dat de kip heeft gekregen. Als een kip voer op basis van tarwe krijgt, zal het een ei met een gele dooier leggen. Wanneer de kip mais eet, wordt de dooier meer oranje.

Hoe voorkom je dat gekookte eieren blauw worden?

"In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur." De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen.

Waarom wordt een gekookt ei groen?

Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.