:

Wat is er aan de hand in Ethiopië?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Wat is er aan de hand in Ethiopië?
  2. Wat zijn de Liggingskenmerken van Ethiopië?
  3. Waar licht Ethiopië?
  4. Waarom oorlog in Tigray?
  5. Waarom vluchten uit Ethiopië?

Wat is er aan de hand in Ethiopië?

Massamoord, seksueel geweld en hongersnood. In het kruisvuur van het Ethiopische conflictgebied Tigray is een humanitaire crisis gaande. Op nam de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) een resolutie aan om druk te zetten op de strijdende partijen.

Wat zijn de Liggingskenmerken van Ethiopië?

Wat zijn de liggingskenmerken van Ethiopië? Ruim de helft van Ethiopië is bedekt met bergketens en plateaus en infrastructuur is er slecht. Belangrijke centrale markten en plaatsen zijn daardoor slecht bereikbaar.

Waar licht Ethiopië?

Ethiopië ligt in Oost-Afrika en wordt volledig omsloten door land. Het grenst in het noorden aan Eritrea en Djibouti, in het oosten aan Somalië, in het zuiden aan Kenia, en tot slot in het westen aan Zuid-Soedan en Soedan.

Waarom oorlog in Tigray?

Premier Abiy Ahmed beschuldigde de regionale autoriteiten van Tigray ervan zijn gezag te ondermijnen. De autoriteiten van Tigray zagen daarentegen de weigering om de verkiezingen van september 2020 voor het Tigray-parlement te erkennen als reden voor het uitbreken van het conflict.

Waarom vluchten uit Ethiopië?

Vluchtelingen uit Ethiopië zijn sinds begin november 2020 naar Soedan gevlucht, op zoek naar veiligheid, na gevechten tussen de Ethiopische federale regering en regionale regeringstroepen van Tigray. Nu het conflict lijkt te escaleren, zal het aantal mensen op de vlucht waarschijnlijk sterk toenemen.