:

Wat gebeurt er als je dronken fietst?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Wat gebeurt er als je dronken fietst?
  2. Kun je je rijbewijs kwijtraken op de fiets?
  3. Hoeveel mag je drinken met de fiets?
  4. Kan je een boete krijgen voor dronken fietsen?
  5. Wat gebeurt er als je wordt aangehouden met alcohol?
  6. Welke straf voor dronken rijden?
  7. Wat is de straf voor dronken rijden?

Wat gebeurt er als je dronken fietst?

Ja, je kunt een bekeuring of een rijverbod krijgen voor het rijden onder invloed, ook als fietser. Als fietser mag je ongeveer twee glazen alcohol drinken. Dit komt overeen met 0,5 promille. De officier van justitie bepaalt de hoogte van het boetebedrag.

Kun je je rijbewijs kwijtraken op de fiets?

De politie kan jouw rijbewijs niet innemen als je dronken op de fiets wordt aangehouden. Je kunt wel voor enkele uren een rijverbod krijgen. Uiteraard kun je je wel nog schuldig maken aan openbare dronkenschap.

Hoeveel mag je drinken met de fiets?

Hoewel het beter is om helemaal geen alcohol te drinken als je nog moet rijden laat de wetgeving een gering gebruik van alcohol toe. Op de fiets mag je maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Dat zijn ongeveer twee glazen.

Kan je een boete krijgen voor dronken fietsen?

Het is verboden om dronken te fietsen. Volgens de wet ben je ook een bestuurder als je fietst. Heb je 0,54 promille alcohol of meer in je bloed? Dan kun je een boete krijgen van 200 euro.

Wat gebeurt er als je wordt aangehouden met alcohol?

Word je aangehouden met een promillage vanaf 0,5 dan start justitie een strafrechtelijke procedure. Afhankelijk van hoe hoog het promillage is, krijg je een boete, rijontzegging of gevangenisstraf. Heb je korter dan vijf jaar je rijbewijs dan geldt 0,2 promille als maximum. Het CBR kan je rijbewijs ongeldig verklaren.

Welke straf voor dronken rijden?

Naar wettelijke omschrijving kan er voor rijden onder invloed maximaal een gevangenisstraf van 1 jaar worden opgelegd en een boete van de derde categorie (€ 7.800,00). Als bijkomende straf kan de rechter een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen.

Wat is de straf voor dronken rijden?

Rijden onder invloed is een misdrijf waarvoor u een strafblad krijgt. U riskeert een gevangenisstraf van 1 jaar en een boete van de derde categorie (€ dus maximaal 7.800,00). Als bijkomende straf kan de rechter een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen (artikel 176 Wegenverkeerswet).