:

Wat mag je niet doen op de sabbat?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Wat mag je niet doen op de sabbat?
  2. Wat wordt er op sabbat gevierd?
  3. Wat betekent Eroev?
  4. Waar hangt de Eroev in Antwerpen?
  5. Waar moet een eroev aan voldoen?

Wat mag je niet doen op de sabbat?

Als voorbereiding van de sjabbat moet alles al klaargezet zijn voor de viering. Omdat er tijdens de sjabbat niet gewerkt mag worden, dus ook niet gekookt, staan alle levensmiddelen geheel bereid al klaar.

Wat wordt er op sabbat gevierd?

Sabbat is een rustdag voor mens en dier, die herinnert aan het rusten van God na de schepping. Op deze dag wordt de uittocht uit Egypte gevierd.

Wat betekent Eroev?

eroev - Zelfstandignaamwoord 1. (Jiddisch-Hebreeuws) omheining van een woongebied waarbinnen het op sjabbat geoorloofd is om voorwerpen te dragen 2. (Jiddisch-Hebreeuws) bekorting van: eroev tavsjilien Woordherkomst Herkomst: Hebreeuws, letterlijk: 'vermenging' (bij gebieden, spijzen, enz.)

Waar hangt de Eroev in Antwerpen?

Het priv├ędomein is een ruimte die omgeven is door vier muren. 'In Antwerpen zijn dat bijvoorbeeld de Scheldekaaien, de spoorbermen en de dokken. Daartussen zijn nog heel wat telefoon- of andere draden waarmee een symbolische omheining van de stad - de eroev, zoals wij die noemen - gevormd wordt.

Waar moet een eroev aan voldoen?

Tijdens Sjabbat mogen geen goederen vervoerd worden. Dat is een duidelijke regel, maar binnenshuis mag dit wel. Deze regel werd al tijdens de middeleeuwen versoepeld en toen werd bepaald dat stadsmuren als grens gezien konden worden.