:

Wat wordt bedoeld met een Vaatafsluiting van het oog?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

 1. Wat wordt bedoeld met een Vaatafsluiting van het oog?
 2. Wat is veneuze occlusie?
 3. Wat is trombose in je oog?
 4. Wat is Neovascularisatie?
 5. Wat zijn de kenmerken van trombose?
 6. Wat is Vaatingroei ogen?
 7. Wat is een Macula Degeneratie?

Wat wordt bedoeld met een Vaatafsluiting van het oog?

Als het afvoerende zuurstofarme bloed het oog niet goed meer uit kan, spreken we van een veneuze vaatafsluiting (veneuze trombose). Het bloed hoopt zich op in het oog en treedt buiten de venen. Hierdoor komt vocht en bloed in het netvlies terecht. Soms beperkt zich dit tot een deel van het netvlies (venatak trombose).

Wat is veneuze occlusie?

Occlusie betekent afsluiting van een bloedvat of ader. In onze ogen zit een netwerk van slagaders en aders die de bloedvoorziening van het oog regelen. In al die bloedvaten kan een afsluiting of verstopping ontstaan. Een afsluiting van een ader in het oog noemen we een veneuze occlusie.

Wat is trombose in je oog?

Bij trombose in het oog zitten 1 of meer bloedvaten in uw oog dicht. Dit kan komen door een bloedpropje. De behandeling kan met prikken in het oog of met een laser. Na de behandeling kunt u minder goed of niet meer zien met het oog.

Wat is Neovascularisatie?

Bij bepaalde aandoeningen worden nieuwe bloedvaten gevormd die per definitie slecht van kwaliteit zijn. Deze nieuwe, maar broze, bloedvaten worden neovascularisaties genoemd. Deze bloedvaten zijn van slechte kwaliteit waardoor lekkage van vocht, bloed en/of vetten kan ontstaan.

Wat zijn de kenmerken van trombose?

Signalen van een trombosebeen
 • Been dat opeens opzwelt.
 • Zwaar gevoel of pijn in het been.
 • Witte, rode of blauwe verkleuring van het been.
 • Strakgespannen huid: rood en glanzend, met zichtbare aderen.
 • Lichte verhoging.
 • Veel pijn in het been en/of bij het lopen.
 • Gevoel van zweepslag in de kuit.

Wat is Vaatingroei ogen?

De nieuw gegroeide bloedvaten kunnen reiken tot aan de lens en nog verder in de voorste oogkamer. Dit noemt men ook vaatvorming of vaatingroei. Een veelvoorkomend gevolg hiervan is een verminderd of beïnvloed gezichtsvermogen.

Wat is een Macula Degeneratie?

Oogartsen noemen maculadegeneratie ook wel LMD (leeftijdsgebonden maculadegeneratie). Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de gele vlek. U gaat steeds minder goed zien. Het begint meestal na het 50ste levensjaar.