:

Wat is de varkenspest?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

 1. Wat is de varkenspest?
 2. Is varkensgriep besmettelijk?
 3. Hoe verspreid varkenspest zich?
 4. Hoe dodelijk was de Mexicaanse griep?
 5. Kan een mens varkenspest krijgen?
 6. Hoe voorkom je varkenspest?
 7. Wat betekent griep?
 8. Waarom Spaanse griep?
 9. Hoeveel inentingen Mexicaanse griep?
 10. Is varkenspest een Zoonose?
 11. Welk jaar MKZ?
 12. Wat is een ander woord voor griep?
 13. Hoeveel dagen uitzieken na griep?
 14. Was de Spaanse griep in Nederland?

Wat is de varkenspest?

Afrikaanse varkenspest en klassieke varkenspest zijn virusziekten die voorkomen bij varkens. Twee verschillende virussen veroorzaken deze ziekten, die zeer besmettelijk en vaak dodelijk zijn voor varkens. Deze twee virussen zijn ongevaarlijk voor mensen. De NVWA bestrijdt uitbraken van beide ziekten.

Is varkensgriep besmettelijk?

Varkensgriep is een besmettelijke ziekte bij varkens veroorzaakt door een influenzavirus. Er zijn verschillende soorten influenzavirussen die varkensgriep kunnen veroorzaken.

Hoe verspreid varkenspest zich?

Het kan zijn dat het virus via stofdeeltjes of druppels door de lucht reist, maar de verspreiding kan ook via ongedierte, huisdieren of bezoeken door mensen (varken - mens - varken contact) plaatshebben. Varkenspest is erg besmettelijk. Hoe lager de temperatuur, hoe langer het virus 'houdbaar' blijft.

Hoe dodelijk was de Mexicaanse griep?

In dodental was de pandemie eerder vergelijkbaar met een normale seizoensepidemie. Wereldwijd stierven tussen 123.0.000 mensen aan de Mexicaanse griep (A H1N1). Echter, tussen de 62 en 85% van de slachtoffers was onder de 65 jaar. In een normaal griepseizoen is dat rond de 20%.

Kan een mens varkenspest krijgen?

Het is een zeer besmettelijke en ernstige ziekte voor varkens. Zowel biggen als varkens kunnen eraan overlijden. Varkenspest is niet gevaarlijk voor de mens. Mensen kunnen niet besmet raken met varkenspest, ook niet als ze besmet vlees zouden eten.

Hoe voorkom je varkenspest?

Hoe houden we de ziekte buiten Nederland?...Jagers
 • Ga niet jagen in met AVP besmette gebieden (als dat al kan). ...
 • Werk hygiënisch bij het ontweien van een geschoten wild zwijn, met handschoenen. ...
 • Voer na het ontweien van een geschoten wild zwijn restanten of afval op een verantwoorde manier af.

Wat betekent griep?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. In het dagelijks spraakgebruik worden allerlei ziekten waarbij verkoudheid, hoesten en koorts optreden 'griep' genoemd.

Waarom Spaanse griep?

Het werd Spaanse griep genoemd, omdat kranten in Spanje, een neutraal land in de Eerste Wereldoorlog, er het eerst over berichtten. In Spanje, waar geen oorlogscensuur bij de media heerste, sloegen de kranten groot alarm toen verschillende mensen aan het virus stierven.

Hoeveel inentingen Mexicaanse griep?

Nog steeds was het onduidelijk of de gewone griep, met Influenza A H3N2, niet ook nog zou gaan circuleren. Gevolg was dat de risicogroepen drie vaccinaties moesten krijgen: eenmaal voor de seizoensgriep en twee keer voor de Mexicaanse griep.

Is varkenspest een Zoonose?

Met enige regelmaat komen er berichten in de media voorbij over Afrikaanse varkenspest (AVP). Varkenspest is een virusziekte die voorkomt bij varkens en zwijnen. De ziekte is zeer besmettelijk en vaak dodelijk voor varkens. Het virus zelf is ongevaarlijk voor mensen, het is geen zoönose.

Welk jaar MKZ?

"Het ging in 2001 niet alleen om het ruimen van landbouwdieren, maar ook gezelschapsdieren en hobbydieren zijn gedood." Mond-en-klauwzeer (MKZ) is een zeer besmettelijke ziekte bij eenhoevige dieren. In 2001 brak de ziekte uit in Nederland, in Oene. Ziek vee krijgt pijnlijke blaren op de poten, uiers en in de bek.

Wat is een ander woord voor griep?

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Een andere benaming voor griep is influenza.

Hoeveel dagen uitzieken na griep?

Je kunt gewoon thuis uitzieken. Na 3 tot 5 dagen is griep meestal over. Schakel je huisarts in wanneer je benauwd wordt, veel slijm ophoest, suf wordt of heel weinig drinkt en plast.

Was de Spaanse griep in Nederland?

De Spaanse griep In het najaar van 1918 wordt Nederland getroffen door een stille ramp. De Spaanse griep verspreidt zich razendsnel over de wereld, er was in die tijd nog geen vaccin.