:

Kan je zwarte bes eten?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

 1. Kan je zwarte bes eten?
 2. Welke zwarte bessen zijn giftig?
 3. Hoe verwerk ik zwarte bessen?
 4. Hoe gezond is cassis?
 5. Hoe herken je giftige bessen?
 6. Waar zijn bessen goed voor?
 7. Hoe en wanneer zwarte bes snoeien?
 8. Hoe zwarte bessen snoeien?
 9. Is blauwe bessen hetzelfde als bosbessen?
 10. Wat is beter bosbessen of blauwe bessen?
 11. Is cassis slecht voor je?

Kan je zwarte bes eten?

Zwarte bessen zijn als rauwe, eetbare bes zeker niet de lekkerste bes; ze hebben een wat bijzondere maar wrange smaak. Daarentegen is ze na verwerking onovertroffen: bessensap, zwarte bessengelei, in jam, en erg lekker is ook zelfgemaakte zwarte bessenlikeur.

Welke zwarte bessen zijn giftig?

Kardinaalsmuts, klimop, taxus, gelderse roos (in grote hoeveelheden), ricinus communis (wonderboon), maretak, wingerd, krentenboompje (vruchtvlees oké, zaad niet), zuurbes (onrijpe bessen), peperboompje, hulst, liguster, vogelkers (vruchtvlees oké, zaad niet), sporkehout, wolfskers, aucuba, dwergmispel, reukerwt, ...

Hoe verwerk ik zwarte bessen?

Maar zo kun je zwarte bessen ook gebruiken:
 1. Zo uit het vuistje.
 2. Gemengd met ander zacht/rood fruit in een fruitsalade.
 3. Persen.
 4. In een smoothie met banaan.
 5. In jam of gelei.
 6. In sorbetijs.
 7. In volkorenpannenkoeken.

Hoe gezond is cassis?

In deze groep neemt de cassis (zwarte bes) een zeer specifieke plaats in omdat ze een zeer grote hoeveelheid vitamine C en kalium bevat. Die dragen bij tot een goede gezondheid van de huid, het bestrijden van vrije radicalen, de efficiëntie van het immuunsysteem en een optimale nierwerking.

Hoe herken je giftige bessen?

En zijn alle zwarte bessen giftig? Helaas, of een bes eetbaar is of giftig kun je niet zien aan de kleur. Rood, geel, blauw of zwart, er zijn eetbare en niet eetbare exemplaren. Wat eetbaar is en wat niet werd vroeger door mensen doorverteld, maar die kennis is grotendeels verdampt.

Waar zijn bessen goed voor?

Gezond
 • Beschermen en verbeteren van de spijsvertering.
 • Beschermen tegen hart- en vaatziekten.
 • Beschermen tegen cholesterol en hoge bloeddruk.
 • Beschermen tegen bepaalde hersenaandoeningen.
 • Beschermen tegen en verbeteren van bepaalde oogaandoeningen.
 • Bescheren tegen bepaalde vormen van kanker.

Hoe en wanneer zwarte bes snoeien?

In de regel wordt de zwarte bes tussen november en maart gesnoeid. Bij veel tuiniers gaat de voorkeur uit naar de snoei na de bladval. De struiken zijn dan nog lang (na de oogst) in staat, met behulp van het bladgroen, om voedingssuikers te produceren.

Hoe zwarte bessen snoeien?

Snoeien net voor de pluk of oogst: knip het vruchtdragend hout uit de struik en pluk vervolgens de bessen af. Men kan i.p.v. tijdens de bessenpluk, ook snoeien in de wintermaanden (januari - maart). Zwarte bessen zijn niet gevoelig voor wintervorst en kunnen dus probleemloos vroeg in de winter gesnoeid worden.

Is blauwe bessen hetzelfde als bosbessen?

Om even een misverstand uit de weg te helpen: blauwe bessen zijn niet hetzelfde als bosbessen. Blauwe bessen zijn gecultiveerd; de bessen zijn groter, hebben licht vruchtvlees en groeien in trossen. Bosbessen zijn kleiner, hebben rood vruchtvlees en groeien individueel aan een struik.

Wat is beter bosbessen of blauwe bessen?

Ook is het vitamine C gehalte in de bosbes groter dan in de blauwe bes. Het verschil tussen blauwe bes en bosbes zit dus vooral in het hogere gehalte aan vitamines.

Is cassis slecht voor je?

In deze groep neemt de cassis (zwarte bes) een zeer specifieke plaats in omdat ze een zeer grote hoeveelheid vitamine C en kalium bevat. Die dragen bij tot een goede gezondheid van de huid, het bestrijden van vrije radicalen, de efficiëntie van het immuunsysteem en een optimale nierwerking.