:

Wat kun je met verse rozemarijn?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Wat kun je met verse rozemarijn?
  2. Is verse rozemarijn gezond?
  3. Kan je van verse rozemarijn thee maken?
  4. Hoe neutraliseer je rozemarijn?
  5. Is rozemarijn goed voor hoge bloeddruk?
  6. Kun je verse rozemarijn invriezen?
  7. Welke vitamine in rozemarijn?
  8. Wat kan je doen met gedroogde rozemarijn?
  9. Hoe vries je verse kruiden in?

Wat kun je met verse rozemarijn?

Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren. Het kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Je komt het ook tegen in stoofschotels.

Is verse rozemarijn gezond?

Rozemarijn bevordert de spijsvertering en helpt bij chronische galaandoeningen, slechte leverfunctie, hoofdpijn en migraine door lever- en galstoornissen, winderigheid, zwakke maag, maagdarmkrampen en gebrek aan eetlust. Niet in grote doses gebruiken bij zwangerschap (wel als keukenkruid).

Kan je van verse rozemarijn thee maken?

Neem een aantal afgeknipte blaadjes rozemarijn, was deze zorgvuldig en kook ze enkele minuten in water. Zeef de blaadjes eruit en voeg wat honing toe als de thee voldoende is afgekoeld. Voor een nog meer stimulerende thee voeg je sap van een halve citroen toe. Voor een thee na de maaltijd kun je er wat kaneel in doen.

Hoe neutraliseer je rozemarijn?

Rozemarijn is een kruid dat niet gemakkelijk is te vervangen. Indien je het echt niet in huis hebt, kun je ook tijm of salie gebruiken.

Is rozemarijn goed voor hoge bloeddruk?

Het kruid werkt niet alleen bloeddrukregulerend, maar versterkt ook de hartfuncties, verbetert het zuurstoftransport en beschermt daarnaast hart en bloedvaten.

Kun je verse rozemarijn invriezen?

Rozemarijn is wat langer houdbaar dan andere kruiden, want de stelen en bladeren zijn wat stugger. Zit het blad nog aan de steel, dan kun je dit kruid 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder steel kunnen de blaadjes maximaal 3 dagen bewaard worden. In de vriezer kan rozemarijn 8 tot 10 maanden bewaard worden.

Welke vitamine in rozemarijn?

De voedingswaarde van rozemarijn Verse rozemarijn bevat veel soorten vitaminen zoals vitamine A, vitamine C, vitamine B6, thiamine, foliumzuur en mineralen zoals magnesium, calcium, koper, ijzer en mangaan.

Wat kan je doen met gedroogde rozemarijn?

Het doet het goed bij stevig vlees – bijvoorbeeld lam van de barbecue, maar ook bij groentegerechten (denk aan aardappel, wortel, knolselderij). Daarnaast combineert het wonderwel met noten als walnoten en amandelen.

Hoe vries je verse kruiden in?

KRUIDEN NAT INVRIEZEN Bij nat invriezen hak je de geplukte kruiden eerst fijn om ze daarna in een (schoongemaakte!) ijsblokjesvorm of muffinvorm te stoppen. Vul deze vorm vervolgens met water en zet hem in de vriezer. De kruiden blijven op deze manier minimaal een half jaar houdbaar.