:

Hoeveel Wijngist?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

 1. Hoeveel Wijngist?
 2. Is wijn maken moeilijk?
 3. Hoeveel sulfiet aan wijn toevoegen?
 4. Welke gist voor witte wijn?
 5. Hoe lang duurt het maken van wijn?
 6. Waar zit meer sulfiet in rode of witte wijn?
 7. Wat voor soort gist wijn?

Hoeveel Wijngist?

Bij rode wijn dient het zuurgehalte voor aanvang van de gist 8 à 10 gram per liter te bedragen. Teveel kan tijdens deze fase met koolzure kalk worden verwijderd. Na deze periode worden voedingszouten voor de gist toegevoegd, ongeveer 5 gram per 10 liter. Hierna wordt er een giststarter gemaakt van de gist.

Is wijn maken moeilijk?

Tien jaar geleden had ik nooit gedacht dat het mogelijk zou zijn om zelf wijn te maken. Nou, dat valt best mee. Het is zelfs heel makkelijk en je hebt er niet eens zoveel spullen voor nodig. Als je al bier maakt heb je praktisch alles en zijn de meeste technieken al bij je bekend.

Hoeveel sulfiet aan wijn toevoegen?

In de EU is in normale wijn de volgende hoeveelheid sulfiet toegestaan:
 1. Droge rode wijn: 150 mg per liter.
 2. Droge witte wijn, droge rosé en zoete rode wijn: 200 mg per liter.
 3. Bruisende wijn: 235 mg per liter.
 4. Zoete witte wijn en rosé: 250 mg per liter.

Welke gist voor witte wijn?

Saccharomyces Cerevisiae var. Cerevisiae. Korrelgist speciaal geschikt voor de vergisting van witte tafelwijnen met behoud van hun natuurlijke aroma's (produceert weinig secundaire aroma's ).

Hoe lang duurt het maken van wijn?

Net als bij rode en witte wijn duurt de alcoholische gisting ongeveer 10 dagen. Vervolgens wordt de wijn opgevangen in een kuip en krijgt deze een paar weken de tijd om te stabiliseren voordat deze gebotteld wordt.

Waar zit meer sulfiet in rode of witte wijn?

In rode wijnen met restsuikers onder 5 gram per liter mag 160 mg sulfiet zitten. Zijn de restsuikers meer dan 5 gram per liter? Dan is 210 mg sulfiet toegestaan. Bij witte en rosé wijnen liggen de aantallen iets hoger.

Wat voor soort gist wijn?

Er zijn twee soorten van wijngistcellen vitaal voor de fermentatie: saccharomyces cerevisiae en saccharomyces bayanus. Deze giststammen zijn resistent voor alcohol (tot op een zeker percentage) en kunnen zodoende alle suiker uit de most verwerken tot er een droge wijn ontstaat.