:

Wat doet het Huigje?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Wat doet het Huigje?
  2. Wat wordt bij het slikken door de huig afgesloten?
  3. Waarom huig verwijderen?
  4. Wat is de functie van de Strotklep?
  5. Kan je leven zonder huig?

Wat doet het Huigje?

De huig sluit tijdens het doorslikken van eten/drinken de neus af. Op deze manier komt er geen eten de neus in. Haal je de huig helemaal weg, dan komt er eten de neus in. Soms wordt wel eens een stukje van de huig weggehaald bij ernstig snurken, maar dat is een zeer dubieuze methode.

Wat wordt bij het slikken door de huig afgesloten?

Tussen het deel achter de neus en het deel achter de mond ligt het zachte verhemelte. Dat zorgt ervoor dat de nasofarynx wordt afgesloten op het moment dat er voedsel langskomt, tijdens het slikken dus. Dat gebeurt met name met het achterste stukje van het zachte gehemelte, de huig.

Waarom huig verwijderen?

In Ethiopië en Eritrea wordt de huig bij kinderen soms in zijn geheel verwijderd zonder enige concrete reden, maar vanwege de overtuiging dat er door de huig gevaar van verstikking zou bestaan.

Wat is de functie van de Strotklep?

Het strotklepje sluit de luchtpijp af tijdens het doorslikken van voedsel. Dat voorkomt dat er voeding in de luchtpijp komt.

Kan je leven zonder huig?

In een heel enkel geval kan het nodig zijn de huig volledig te verwijderen (uvulectomie). In Ethiopië en Eritrea wordt de huig bij kinderen soms in zijn geheel verwijderd zonder enige concrete reden, maar vanwege de overtuiging dat er door de huig gevaar van verstikking zou bestaan.