:

Wat is het verschil tussen veneus en arterieel?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Wat is het verschil tussen veneus en arterieel?
  2. Wat is Bezemrijsvarices?
  3. Wat zijn indicatie voor compressietherapie bij veneuze insufficiëntie?
  4. Wat is het veneus aanbod?
  5. Hoe weet je of je vaatproblemen hebt?

Wat is het verschil tussen veneus en arterieel?

Het arteriële systeem vervoert zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen naar de verder gelegen delen van het lichaam, waarna het veneuze systeem het bloed terugbrengt naar het hart. De aderen in de benen moeten daarbij het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog pompen.

Wat is Bezemrijsvarices?

Bezemrijsvarices zijn uitgezette, oppervlakkige adertjes in de benen die een netwerk vormen onder de huid. De afzonderlijke spatadertjes zijn een paar millimeter lang maar samen vormen ze bundels van aderen in de benen. Zo is ook de naam ontstaan. Dunne bezemrijsvarices zijn helderrood.

Wat zijn indicatie voor compressietherapie bij veneuze insufficiëntie?

Indicaties Voor compressietherapie van de onderste extremiteiten zijn verschillende indicaties: varices (primair of als nabehandeling bij flebologische ingrepen), chronische veneuze insufficiëntie (CVI), ulcus cruris venosum (eindstadium CVI), oppervlakkige en diep veneuze trombose, veneuze malformaties, ...

Wat is het veneus aanbod?

Volumeaanbod Om het hart te kunnen laten pompen is een voortdurende aanvoer van bloed nodig. Deze aanvoer noemen we de veneuze return. Te weinig aanvoer van veneus bloed is een ondervulling (hypovolemie). Een te grote aanvoer (het hart kan het niet aan) is hartfalen.

Hoe weet je of je vaatproblemen hebt?

Klachten / symptomen vaatvernauwing benen of armen Als u een paar honderd meter loopt krijgt u veel pijn in uw benen, na even stilstaan verdwijnt de pijn (etalagebenen). De pijn voelt aan als kramp. U heeft koude voeten. U heeft een zwaar en vermoeid gevoel in uw benen.