:

Wat is het verschil tussen een vaste en een losse katrol?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Wat is het verschil tussen een vaste en een losse katrol?
  2. Waarom werkt een katrol?
  3. Wat is het nut van een katrol?
  4. Hoe wordt een katrol gemaakt?
  5. Hoe werkt een Hijskatrol?
  6. Hoe reken je met katrollen?
  7. Hoe maak je zelf een katrol?

Wat is het verschil tussen een vaste en een losse katrol?

Een katrol die vast zit aan een steunpunt of hangpunt noemen we een vaste katrol. Vaste katrollen veranderen alleen de richting van de kracht. Als de katrol kan bewegen noemen we het een losse katrol. Met een losse katrol kun je de kracht halveren.

Waarom werkt een katrol?

Katrollen of pulley's worden gebruikt als mechanische versterker van kracht. De kracht die je erin stopt, wordt versterkt. Zo kan men personen en materiaal ophijsen, laten zakken of verplaatsen. Een katrol wijzigt de trekrichting van het touw.

Wat is het nut van een katrol?

Een katrol (ook wel blok of jijn genoemd, vooral in de zeevaart) is een werktuig waarin de trekrichting van een touw wordt veranderd. Katrollen worden vaak in sets toegepast. Ze vormen dan een takel of blokkenstel, dat het mogelijk maakt een zware last met een beperkte kracht te verplaatsen.

Hoe wordt een katrol gemaakt?

Een katrol bestaat uit een schijf, met een groef op de omtrek, waar het touw in ligt. De schijf draait om een as. De schijf is eventueel voorzien van een lager om de wrijving met de as te beperken. De uiteinden van de as zijn bevestigd in de blokwangen.

Hoe werkt een Hijskatrol?

Wanneer binnen één takel het touw over meerdere schijven heen en weer loopt, worden de benodigde krachten over meerdere stukken touw verdeeld. De kracht die nodig is om de last te hijsen wordt bepaald door het aantal keren dat het touw de hijslast met de katrol verbindt.

Hoe reken je met katrollen?

Om de hijskracht te berekenen deel je de zwaartekracht van het te hijsen voorwerp door het aantal touwen boven het 'losse katrol'.

Hoe maak je zelf een katrol?

Een eenvoudige samengestelde katrol maken. Plaats twee kartonnen dozen tegenover elkaar op een verhoogde ondergrond. Gebruik twee dozen van dezelfde grootte en dikte, zoals die van ontbijtgranen of verpakkingsdozen. Zet de dozen op een plat oppervlak, zoals een tafel, zodat ze ongeveer 12-15 cm uit elkaar staan.