:

Welke vaccinaties na splenectomie?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Welke vaccinaties na splenectomie?
  2. Wat betekent splenectomie?
  3. Wat is Splenomegalie?
  4. Waarom Splenectomie?
  5. Wat is de functie van de milt?
  6. Hoe ontstaat splenomegalie?
  7. Wat zijn de symptomen van de milt?
  8. Hoe vaak komt meningokokken B voor?

Welke vaccinaties na splenectomie?

Vaccinaties. Vaccinaties bij volwassenen: de volgende vaccinaties worden aanbevolen: Tenminste 2 weken voor splenectomie toedienen indien mogelijk, anders 2 weken na splenectomie: PCV-13: 13-valent pneumokokken-conjugaatvaccin, bij voorkeur 2 maanden vóór PPV-23; bij niet eerder gevaccineerde patiënten; eenmalig.

Wat betekent splenectomie?

Splenectomie (of miltextirpatie, miltresectie) is een operatieve ingreep waarbij de milt in zijn geheel wordt verwijderd. De milt wordt operatief verwijderd wanneer deze bijvoorbeeld bij een ernstig ongeval gescheurd is (miltruptuur).

Wat is Splenomegalie?

Een vergrote milt is geen aandoening op zich, maar kan duiden op een onderliggende aandoening. Normaal gesproken is je milt ongeveer tien centimeter groot. Als je milt groter is dan twaalf centimeter, spreken we van een vergrote milt. Dit wordt door dokters splenomegalie genoemd en geeft meestal weinig klachten.

Waarom Splenectomie?

De milt is in principe een solitair orgaan, maar in 15 tot 30 % van de mensen kan sprake zijn van een of meerdere bijmiltjes. Deze komen vooral voor bij mensen met bloedziekten en juist bij hen is het bij een splenectomie nodig om al het miltweefsel te verwijderen, dus ook de bijmiltjes.

Wat is de functie van de milt?

De milt heeft een belangrijke functie bij de bloedaanmaak en –afbraak in uw lichaam. Tevens werkt het kwetsbare orgaan als een soort filter in het afweersysteem. De milt ligt in de bovenbuik, aan de linkerkant. Wanneer u een miltaandoening heeft, kan het zijn dat de milt tijdens een operatie verwijderd wordt.

Hoe ontstaat splenomegalie?

Splenomegalie heeft veel verschillende oorzaken. Eén voorbeeld is cirrose, waarbij stuwing van bloed in de milt zorgt voor de toegenomen grootte. Andere oorzaken zijn bloedaandoeningen zoals sikkelcelanemie of een lymfoom, of infectieziektes zoals malaria, tuberculose, lepra, de ziekte van Pfeiffer en virale hepatitis.

Wat zijn de symptomen van de milt?

Een gezwollen milt geeft meestal geen klachten. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn aan de linkerkant van je buik die uitstraalt naar je schouder en buikklachten bij het eten van grote maaltijden.

Hoe vaak komt meningokokken B voor?

Epidemiologie. Zie voor meer informatie rivm.nl/meningokokken. De incidentie van meningokokken B is sinds de jaren 90 stelselmatig afgenomen, en vanaf 2011 gestabiliseerd op 0,5 gevallen per 100.000. In de afgelopen jaren overleden 2 tot 5 mensen per jaar aan meningokokken B.