:

Waarom geen infuus bij shunt?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Waarom geen infuus bij shunt?
  2. Waarom geen bloeddruk meten bij shunt?
  3. Waar mag je geen infuus prikken?
  4. Wat te doen als de vene na stuwen niet genoeg zichtbaar wordt?
  5. Waar kan je infuus prikken?
  6. Waar mag je geen Vleugelnaald plaatsen?

Waarom geen infuus bij shunt?

Wanneer besloten is in welke arm de shunt komt, mag er in/bij deze arm: Geen bloed meer geprikt worden (bijvoorbeeld bloedafname op het laboratorium). Geen infuus meer ingebracht worden. Geen bloeddruk meer gemeten worden.

Waarom geen bloeddruk meten bij shunt?

Zodra bekend is in welke arm de shunt wordt aangelegd, dient u er op te letten dat in die arm geen bloed geprikt wordt of een infuus wordt aangebracht. Ook bloeddruk kan men niet aan deze arm meten. Dit alles om de vaten te beschermen, teneinde een zo goed mogelijk functionerende shunt te krijgen.

Waar mag je geen infuus prikken?

Daarnaast dien je ook te kijken naar waar de bloedvaten lopen. Als een bloedvat diep in de elleboog ligt, kan het moeilijk zijn om een infuus daar aan te prikken.

Wat te doen als de vene na stuwen niet genoeg zichtbaar wordt?

Zorg ervoor dat de patiƫnt en met name de arm warm genoeg is. Gebruik hiervoor een deken uit de warmtekast of laat de arm een kwartiertje in warm water hangen. Dit zorgt voor dilatatie van de bloedvaten, waardoor ze beter zichtbaar en/of voelbaar worden.

Waar kan je infuus prikken?

Verschil subcutaan & perifeer infuus Bij een perifeer infuus is dit veelal in de arm of hand. Een subcutaan infuus wordt vaak in het bovenbeen gedaan. Al wordt er soms ook gekozen voor bijvoorbeeld de buik of de bovenarm. Een voordeel van een subcutaan infuus is dat de canule of naald meerdere dagen kan blijven zitten.

Waar mag je geen Vleugelnaald plaatsen?

Thorax, subclaviculaire regio links of rechts van het borstbeen in het gebied tussen sleutelbeen en borst of lager dan de borst (bij ernstig vermagerde patiƫnten, de naald niet te diep evenwijdig aan de tussenribspieren steken, zodat er geen long aangeprikt kan worden). Buikstreek rond de navel.