:

Waar zijn uraniummijnen?

popularafragor.com

Inhoudsopgave:

  1. Waar zijn uraniummijnen?
  2. Hoe mijn Je uranium?
  3. Is Uraniumglas gevaarlijk?
  4. Welke soort energie levert uranium?
  5. Wat is Annagroen?
  6. Wat is colopal?

Waar zijn uraniummijnen?

De uraniummijnen worden in een twintigtal landen ontgonnen. Twee derde van de wereldproductie van uranium wordt verzekerd door Kazachstan (41%), Canada (16%) en Australië (9%). ook in Niger, Rusland en Namibië zijn uraniummijnen. De Verenigde Staten, China, Oekraïne en Oezbekistan zijn ook belangrijke producenten.

Hoe mijn Je uranium?

Tegenwoordig komt meer dan de helft van het uranium uit ondergrondse mijnen, ongeveer 27% uit bovengrondse mijnbouw ('open pits') en 19% uit ISL-mijnbouw. Bij bovengrondse mijnbouw worden de ertsen gedolven door boren of door gesteente op te blazen.

Is Uraniumglas gevaarlijk?

Het is laag radioactief en niet schadelijk voor de gezondheid. Uraniumglas werd tussen 18 op vrij grote schaal geproduceerd. Het is gebruikt in kunstvoorwerpen, lampen, schalen, medicijnflessen, huishoudelijke voorwerpen en sieraden.

Welke soort energie levert uranium?

Wat is kernenergie? Kernenergie is energie die vrijkomt door atoomkernen van het erts uranium te splijten. Met die energie kan elektriciteit worden gemaakt.

Wat is Annagroen?

Annagroen glas, van origine is de benaming uranium glas. Even een korte uitleg met dank aan Wikipedia: Uraniumglas is glas waaraan als kleurstof een uraniumverbinding is toegevoegd, vaak uraniumdioxide of natriumdiuranaat. Meestal gaat het om kleine hoeveelheden uranium (2%).

Wat is colopal?

Niet alle glas is doorzichtig. De overeenkomst van het glaswerk op de foto is dat het allemaal in Nederland (Leerdam) is gemaakt en allemaal van ondoorzichtig glas. Dit glas noemt men Colopal.